• Post 1
  • Post 2
  • Post 3
  • Post 4
  • Post 5
  • Post 6
  • Post 7

Entry

nuff

Recent Posts

Content

Wonderful Place To Live

Thursday, November 10, 2011 0 comments














i truly miss those moments....!!!!

KENAPA ORANG KITA: SUKA DOUBLE PARK?

Monday, May 9, 2011 11 comments


assalammualaikum dan salam sejahtera...


masyaAllah, apa nak jadi ngan blog neyh, penuh ngan sawang n semak samun dah...jap ek korang, Zoul nak menebas jap...korang jgn pikir bukan2 yer, sila yer, sila...


*gamaknye cengginila semaknye
phew, done.....!


*hamik kau..

lama benor Zoul menyepi yer, ala, korang bukannya kesah pown kan kalo Zoul menyepi..hahahaha... pada rakan2 blogger yang mengontact Zoul di fb, twitter mahupown meng'sms' bertanya khabar, tengs so much... huhu, lepas ni kite kuar lepak2 lagi mcm dolu2 yer korang....


*hado ko kawan Zoul rupo cenggini, nan hado rasonyo...

wokeh2, enuff greetings, let's get down to business. haa, dah lama xmenaip, sekali datang bawak entry maki hamun kan...hahahaha...*hins hins hins (mengembang-ngempis hidong).

ok, sebenarnye entry Zoul ni adalah rentetan dari rungutan Zoul and maybe dari some of u guyz jugak, pasal kelakuan dan tabiat laha orang kita. orang kita ya tuan-tuan dan fuan-fuan, orang kita. yang Zoul maksudkan ni adalah tabiat orang kita yang suka double park kereta kat tepi jalan.


*ko tengok tuh, ko tengok tuh...keta Malaysia tuh hah...

ok, Zoul tau ada yang dah siap ngan hujah2 bertomahawk, mahupun kenyataan balas berbisa. hakikatnya Zoul mmg xsuka org double park kereta. double park yang Zoul maksudkan ni adalah die park and die tinggal kereta die. kalo yang ade driver nye tuh, xpe, sbb kalo kereta yang diblock tuh nak kuar, or ada kenderaan besar xmuat nak pass by, die leh ubah. ni jenis double park, pastu lesap dari alam fana...wut the..??


masalah pertama: kereta yang diblocknya itu xdapat kuar. ala, korang mesti pernah kena kan...? it shows that mende ni sgt common dan tidak dipandang berat. kenapa kita perlu meninggalkan kereta kita bila kita aware yang kita tgh blocking kereta lain. kalo sekejap xpe gak...yang jenis siap g shopping, facial, rebonding bagai, siap men bowling n tgok wayang lagik...xke pasal2 kena sita dek bandaraya nanti.


*salin bang, salin....!!!

masalah kedua: bila kita double park tuh kita kena la sedar yang kita dah amik space utk kereta bergerak. ko hengat ko sorang jela dalam donia neyh yang ade kereta..we have to aware that any action taken, mesti ade consequences nye..at least be responsible to that action..bila tgok kereta lain xmuat nak lalu ke, struggle nak lalu ke, ko berambus la..hakikatnya ko dah wat mende yang salah..ni tidak nye ye...ada siap buffer kuku lagi while driver kereta yang nak pass by tuh berpeloh2 nak elak dari mengguris hati mahupun kereta sendiri...emo betul aku...


*mengguris hati sungguh..

bad habits ni kalo dah memang melekat dalam sanubari tuh, ko tonyoh la Cik Jah oi dengan kawat besi sekalipown totap molokat...and perangai yang Zoul maksudkan tu adalah SELFISH. yer anak2 SELFISH...haper?? ikan karin? xjual dik, xjual...


SELFISH ni adalah sejenis perangai laha yang mengundang penampar..yess, tapi bergantung dengan tahap iman seseorang tuh la. bg cam Zoul yang penuh noda neyh, mmg laju je mulut ni mereload peluru...


*ko nampak mende alah nie, banyak bunyi pulok...

mesti korang tertanya2 kan, pehal la mamat ting tong neyh dok membebel pasal double park, duhh.. wokeh2, sebenarnye tadi Zoul terkena situasi neyh, buat kali yang ke berapa ntah. Zoul kena yang masalah kedua tuh. kereta hakak free hair muka bak bidadari syurga neh side park kereta lain pada laluan yang hanya satu line of parking slot disediakan. and jalan tuh pon xbesar mana. nak dijadikan cerita, kebetulan Zou lalu tym tuh.


*"cantik tak hakak, korang..cantik tak hakak..??"

die jalan depan keta Zoul. pastu hakak neyh dah la xbagi signal, dengan selamba tetiba memberhentikan kereta pastu siap membalas sms lagi. Zoul igt die nak benti kejap, dalam 15saat Zoul tunggu die maintain xgerak, Zoul kasi high beam, maintain, Zoul honk, maintain. pastu Zoul pikir, xleh jadi neyh, Zoul pown gagahkan jugak lalu sebelahnye walopon sgtlah berisiko jalan itu, die..? maintain...


*Lorong Haji Taib, belok kanan.. kanan mane Jah?

bila keta Zoul betul2 tepi kereta dia, Zoul turun dari kereta, Zoul flipped side mirror kanan die and side mirror kiri die. and Zoul park depan keta die, Zoul gagau sehelai kertas dalam dashboard and sebatang pen, tulis kata keramat and Zoul turun lagi skli untuk membetulkan side mirror die. kertas berkata keramat tuh Zoul selip kat wiper die, and Zoul blah. die tgok je apa yang Zoul wat...korang nak tau apa Zoul tulis....???

TERIMA KASIH..


morale of the story, dun be selfish u moron.....!

bye (^_^)

Najwa Mahiadin

Saturday, March 19, 2011 3 comments
assalammualaikum dan salam sejahtera semua..... wat pe je..? melahap?? dah gak dah... Zoul dah melantak noon td. arini mcm buhsan sket..? korang rasa buhsan x? Zoul rasa cam buhsan skit r rini..xtau nape. tadi Zoul g lunch ngan adik Zoul kat Bangi...and that's it!!! that's it!! cadang macam nak g IKEA, kan ade sale sampai esok, tapi mcm xbest lak g sorang2...! semalam dah berjalan2 bagai nak rak dah kat The Gardens. hurm...korang ada cadangan x, apa y best untuk Zoul wat hari nie...???



ok, sementara korang dok memikir tuh, Zoul nak korang dengar and tengok clipz neyh.. penyanyi die rasanya sebehagian dari korang dah kenal...Najwa Mahiadin. apa? xkenal?? yang nyanyi lagu senyum ngan Malique tuh.... huh? xkenal jugak..?? anak Tan Sri Muhyiddin Yassin....kalo korang xkenal jugak, korang view clipz neyh kasik kenal....huhuhu..



najwa neyh Zoul start kenal dalam tahun lepas, dia selalu wat show ngan Atilia since both of them penyanyi genre jazz. tapi Najwa dah lama nyanyi kat event and places, Zoul je bawu kenal tahun lepas. so bila dah kenal tuh trus browse kat Youtube la....and baru2 nie Najwa dah released debut album die yang berjudul Innocent Soul. and here are several clips yang menarik....Got To Go adalah single dari album tuh, so check it out k!

Got To Go

Beyonce Medley

Senyum with Malique

BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN

Tuesday, March 15, 2011 18 comments


assalammualaikum dan salam sejahtera kepada readers Zoul. dah solat lorm..??kalo dah, alhamdulillah...kalo belum, tinggalkan kejap lappie or pc korang and selesaikan apa yang patut...dah selesai, bawu dok baca entry ringkas Zoul neyh, ok....(mood alim sekejap).

ok, entry Zoul kali ni special skit sbb Zoul nak join segmen terbaru yang dikendalikan oleh blogger yang tidak asing lagi, Ben Ashaari. segmen ni berjudul BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN. i find it amusing and would be interesting for me to participate, leh la Zoul promote negeri Zoul....negeri mana...???? baca info kat bawah neyh...!


Sila ceritakan latar belakang anda:

Zoul atau Zoul Husni dilahirkan di Alor Setar Kedah pada 27 Disember 1985 (there goes my age), dibesarkan di banyak negeri tapi lebih banyak spent di Alor Setar Kedah. bersekolah di Sultan Abdul Hamid College (pic), my great alma mater. kemudian ke Kolej Matrikulasi Pulau Pinang dan seterusnya ke Universiti Putra Malaysia dari Bacelor ke Master.


Profesion anda sekarang ?

seorang pelajar Master Science in Biology dan penunjuk ajar sambilan di Pusat Sains Asasi Pertanian, UPM.

Blog favourite anda .. kenapa ?

ermm, banyak sebenarnye....and one of my fave is Dropdeaddiva by my friend Mie... simple reason kenapa Zoul suka blog nie sebab apa yang ditaip mengikut pandangan peribadi yang sincere and honest, isu yang dibincangkan relatable dan diakhiri dengan buah pendapat mengikut pandangan sendiri....korang view la sendrik nnt...huhuhu

Blog yang anda tak suka nak masuk .. kenapa ?

this one i cannot be specific sebab ada several. antaranya adalah blog yang ade lagu, siyesly irritating giler...and blog yang Zoul susah nak cari shoutbox nye, and blog yang banyak sparkle2 dan memeningkan kepala. this kind of blog kalo Zoul masuk, mmg Zoul xkan baca entry die, just say hiye to the owner and leave footprints...anyway, it just my preference....(^_^)

Impian anda terhadap blog anda:

hurmm, blog Zoul ni sebenarnye Zoul anggap as my personal accessible journal..accessible to public i mean. blog ni hanya akan berisi bila ada isi untuk diisi, dan juga sebagai tempat untuk menambah kenalan. blog Zoul juga Zoul gunakan sebagai medium for me to have peek to the world. yela, kan banyak blog yang menyalurkan sumber informatif, jadi bila Zoul followed, any updates dapatlah Zoul baca..erm.

okie, itu aje untuk entry kali nie....and thanx kepada followers Zoul yang baru..thanx so much sbb sudi followed Zoul.and please do live ur link on my shoutbox so dat i can follow u bax....okie...buhbye...(^_-)

MONDAY BLUES: ARE YOU READY FOR IT II?

Sunday, March 13, 2011 6 comments
assalammualaikum dan salam sejahtera readers semua.... tengah wat pe je tu?? masak..?? bohong la...readers Zoul sumer konsep makan tapau je.. xyah nak propa...apa, kemas rumah?? hurmm, mcm boleh percaya..yeke korang kemas rumah, ke tengah mengunyah sambil tengok Melodi kat umah..? 

but wuteva things u'r doing rite now, STOP...and read my entry first, ok...hehehehe (^_^)




korang yang pernah baca entry Zoul last year, Zoul ada feature some tips on how to beat Monday Blues rite..ok, korang boleh klik kat sini klo korang nak baca lagi entry tuh....

but for this entry, Zoul bukan nak reminiscence those tips but i would like to add up some of the latest tips which I wish would help us overcome our laziness tomorrow...ok fine, not laziness, tapi Malas....! huhuhuhu..




korang mest senantiasa mengomplen kat kawan2 korang yang korang rasa bebal, malas, mengantuk and so on every weekdays, esp on Monday...betul x??? xyah la nak mengaku enesen....dengan Zoul korang xyah nak cover2 ok...

bila nak bangun tym pagi Isnin tuh, perrrrrggghhh, hanya Allah s.w.t je yang tahu macam mana malas nye kan....alarm tuh mmg jadi musuh utama ar tym neyh. snooze sampai alarm tuh bosan nak berdering...ok2, here are some tips that we could use to deal with the Monday Blues..




Sleep lama2 sikit

apa kata korang start korang nya pagi lambat sikit..bila Zoul cakap skit tuh, skit ye....2 jam xdikire sikit. kalo korang usually wake up at 530 or 545 am, try to wake up at 630 am instead. tido awal pada malamnye mmg xjadi. sebab most of us wud lay awake sampai waktu tido nye.




Prepare early

bila korang dah bangun lambat, korang mesti kelam kelibut kan...so, korang kena prepare awal pada malam nya. pack briefcase, iron baju, siapkan breakfast so dat tomorrow pre heat je. cuci rambut siap2 pown boleh, besok blowdry je tinggal, kalo dah kering tym tido tuh, lagi bagus..hahahaha




Don't delay

bila alarm korang yang korang set utk bangun lewat tuh dah berdering, jangan korang feeling2 models pulak. terus bangun dan bersyukur yang kita masih bernyawa. bila dah bangun tuh, tarik nafas dalam2 buat beberapa ketika and then terus ke toilet untuk mandi and siap nak Suboh. bila korang delay2, itu buat lagi berat nak bangun..




Mandi air sejuk

tym dah abis mandi tuh, end up dengan curahan air sejuk. bagi yang mandi air telaga belakang umah tuh, xpe lah, sbb dah memang sedia sejuk. kalo xpowm, jog or exercise sikit. this would tear yourself out of ur grogginess and would get ur blood pumping to release the feel-good endorphins.




Coffee...!

my fave part (as a coffee addict). caffeine would give u a much-needed oomph and alertness.moderately taken would not bring any harm rite?




Friday afternoon

and tym korang dok tergedik2 nak bercuti tym petang Jumaat tuh, apa kata korang kemas2 meja korang kasi bersih and berkilat sket. so that tym korang nak datang keje ari Isnin tuh, xdela korang terkebil2 tengok meja korang macam tapak perlupusan sampah.




Cuci otak

Monday Blues ni adalah satu permainan dalam kepala kita sendiri je. so, stop thinking about it. it's actually not exist, only in our mind. so, if we could overcome of its existence in our mind, Monday would be as great as any other day.. be positive ocay!!!




Zoul harap with these tips and hints, can help u guyz fight the Monday Blues. or u can use it everyday supaya rasa lebih bersemangat untuk ke kerja setiap hari. ok lah, Zoul nak g lunch..saper nak ikoottttt???

Hikayat Merong Mahawangsa

Friday, March 11, 2011 5 comments

assalammualaikum and salam sejahtera readers tersayang...sehat ka? pertanyaan wajib Zoul tiap2 kali start entry..hahahaha.. hakikatnya Zoul mmg nak readers sumer sehat. jangan jadi macam Zoul, xsehat2 dari aritu. sakit tekak especially. 2,3 ari lepas, tengah Zoul dok melecture student, ngn tiba2 sore hilang..huhuhu. ape lagi, trus dismiss la...

okie2, Zoul bukan nk citer pasal tekak Zoul or sore Zoul y sexy ini. tapi Zoul nak citer pasal movie yang Zoul bawu tgok semalam. citernya adalah Hikayat Merong Mahawangsa. kepada sesiapa yang belum tengok lagi, kalo xmo baca, jgn baca lagi entry nie. kang jadi spoiler lak....(kena letak spoiler alert neyh). lagi satu, ini adalah pendapat peribadi Zoul, kalo korang rasa bercanggah dengan pendapat korang, i'm sorry, nak wat cmne kan..hahahaha


apa2 pown, Zoul kasi Standing ovation pada KRU Production dan semua casts y terlibat dalam filem ini. okie, Zoul start dgn jalan cerita. erm, jalan cerita die cne ek...boleh la sebenarnye. plotnye berjalan laju sampai kadang2 ada part y Zoul rse mcm unnecessary. i dunno why but i keep comparing it wit PGL. ntah, maybe there's nothing wrong wit the storyline tapi, die xckup memukau Zoul.


dari segi teknik lakonan pulak, Zoul suka tgok lakonan Umi Nazeera...xtau kenapa. lakonan Stephen, erm...ntah..mcm ok2 je...maybe pendekatan Yusry, dia nak cerita epik ni jadi lebih santai kowt. xterlalu berat. tapi masalahnya ngn Zoul, tajuk filem nie, The Malay Chronicles, so mesti nak lebih gempak, daripada orang melayu kita jadi pelakon tambahan yang xberdialog dan orang jahat.huhuhu


satu2 nya aspek yang Zoul suka dalam filem nie adalah dari segi cinematography...cinematography die mmg memukau pandangan..Yusry mmg menggunakan kelebihan kecanggihan produksi KRU untuk dimanipulasi dalam aspek cinematography. cuma editing scene by scene tuh ade nmpk a bit chunky, mcm xpotong dengan halus or jumpy. props n sets lak, ok, nice. cuma yang last battle tuh, mmg cartoon sangat. korang tgok la.




dari segi mesej pulak, apa yang Zoul dapat adalah, Merong Mahawangsa ni mmg gagah perkasa dan bijak. and kesepakatan dalam menggapai impian, ececeh.. mesej y len tuh kurang nyata, mcm bab percintaan, ini membuatkan lagu tema Sedetik Lebih terasa macam sedikit janggal. tp part pesan akhir Embuk kepada Merong tuh mmg part yang Zoul suka. audiens dapat rse cinta Embuk pada Merong..

secara konklusinya Zoul ratekan 4 dari 5, esp pada usaha untuk memartabatkan hikayat Melayu dan menaikkan bar standard perfileman Malaysia. tapi bajet yang besar berserta teknik yang hebat xbermaksud sesebuah filem itu hebat (Zoul xtau kenapa tapi citer Muallaf masih terpahat diminda Zoul). namun dikhabarkan bakal ada sequel untuk filem neyh. sejauh mana kebenarannya, kena tanya Yusry sendiri la....

ingat readers sekalian, ini hanyalah pandangan peribadi Zoul yang bukannya saper2 pown dalam industri neyh. hanya seorang manusia yang membayar RM 10 untuk menonton filem ini. kepada sesiapa yang dah tengok filem nie, ape lak review anda..? Zoul nak gak share..kepada yang belum tengok, Zoul nasihatkan, tengok sendiri. kalo bukan kita yang nak tengok citer pasal kaum kita, saper lagi....kan?