Entry

nuff

Recent Posts

Content

A Decent Meal In...A Short Notice...???

Monday, May 31, 2010 6 comments
salam, good morning readers sumer...????dah ke office ke pagi2 nie..??huhuhu, Zul maintain kt umah lg skg...sambil mengirup my fave coffee..ngehehe...makan ati tak?

ok2, apa cer weekend readers sumer..?mesti best nye..cuti sampai 3 ari benar, xkan xbest...mesti readers sumer g tgok muvie, g men bowling, g shopping, g menjual..eh..ada kew..???hahaha...Zul pulak xwat paper pown.. lepak kt umah tgok movie lama2 yang xtgok2 dr dulu..bli dvd wat perhiasan je, seb bek xltak dalam frame n gantung....


erm, semalam kan Zul melepak kt umah, so bila lapar Zul had to prepare my own lunch la..nk kuar dah malas (sebab paginya dah kuar beli paper bagai), so mula la mengeluarkan idea utk melahap....i made myself a salad and i published it in my facebook status..and then my friend sms me,and ask how to prepare it..i was like, wut..??hahaha...but neway i wud like to share my own recipe of my yesterday salad..huhuhu...

asparagus yang dipotong sebelum digoreng

ok, Zul guna red and green lettuce sebagai basic ingredient, yang ni korg boleh beli dalam siap packet salad kt vegie section kat supermarket. 1st of all, Zul goreng asparagus ngn 2 tablespoon of olive oil, letak skit pepper and salt. jangan lama2 sangat, pastu angkat and chopped it finely.
saute asparagus ngn olive oil, pepper and salt..

then, finely chop it, senang nak telan..huhu

red and green lettuce, basuh and buang pangkal seblum di chop dalam food chopper

Zul letak lettuce dalm food chopper, together with tomato cherry, finely chopped asaparagus yang dah digoreng lite2 and baby carrot. lepas dah chopped, letak dalam salad bowl n masukkan dressing. semalam Zul guna, EVOO (extra virgin olive oil), pepper, croutons, and parmesan cheese. korang leh jugak letak tuna ke ape ke...

food chopper..

cherry tomatoes

peppers and salt...

EVOO and mayo utk coleslaw...kalo nk kasi masam lemak la...huhu

and then zul wat scramble egg, goreng telur and zul letak serbuk kari skit, garam n skit pepper dalam telur tu. bila dah siap scramble, mix sekali dengan salad td and then, tadaaaaaaa...siap..haa, susah kew..??lite2 ja kan...yang penting kenyang ye..huhu

goreng telur...

salad dalam bowl...

and masa Zul nk kuar beli paper semalam, Zul ada menerima nota ringkas dari hamba Allah nie...

ni haa notis nyew...

kesahnye kat kolej Zul semalam de budak2 BTN menginap and ada diantara mereka yang drive keta sendrik, and ade yang park kat carpark pegawai. carpark tu pulak mmg berpagar dan berkunci. selalunya pekerja ofis yang kunci tapi felo memang ade kunci nye. so, diorang yang parking kat carpark tuh konsep xleh kuarkan keta la semalam. Zul ni pown jenis makhluk yang bertimbang rasa, lepas balik dar beli paper, Zul pun biarkan palang tu terbukak..huhuhu....

so tue lah kesah Zul semalam di hari Ahad....hehehe..readers len apa cer lak..kongsi ar sket...

CHUKANG.....Short-film Malaysia yang dot dot dot???

Sunday, May 30, 2010 2 comments
pergh!!!!!siyes bikin panas......!
(AMARAN KERAS KEPADA MERAKA YANG LEMAH SEMANGAT)

salam reader sumer..?sihat x arini..?alhamdulillah, Zul pown doakan kita semua sihat yer..aminn...apa2 pown, Zul nak mengucapkan jutaan terima kasih kepada readers, esp kepada readers dari gengblogger for your warmth welcome...tqvm guyz..(^_^)!

ok2, untuk entry kali ni Zul nk wat review utk short-film yang Zul tgok semalam...haa, citer apa???

citer tuh namanya Chukang.....short-film dari Malaysia ye, harap maklum. Short Film ini diterbit oleh Seamen Production Sdn Bhd. Karya, Lakon Layar dan Arahan oleh SHUHAIMI LUA,FDAM.



antara pelakon-pelakon yang menghiasi filem ini adalah Ifa Raziah, Roslan Shah, Rosnan Rahman, Aesar Mustafa, Azam Pitt (MYSTAR LG) and ramai lagi....



citer ni pasal ape..???? korang kene tengok sendiri..bwu la fair...

ok2, komen Zul utk citer ni adalah....ok, not bad. it's a short-film, utk portfolio si pengarah..u cannot expect much from a film that is less than 20 mins. tapi, isi penceritaan yang cuba disampaikan oleh pengarah, bagi Zul mmg jelas. maksudnya, Zul paham apa citer ni cuba sampaikan, and bagi Zul citer ni boleh berdiri dengan sendirinya tanpa kontroversi yang menyelubunginye.

cuma kalo cinematography die dpt ditingkatkan lagi kualitinye, mst lagi best and impak yang ditinggalkan mesti lagi mendalam even hanya sesingkat 18 minit.

lakonan otherwise, bg Zul a bit over-to-the-top. tp lakonan Ifa Raziah sangat meyakinkan. bahagian tu mmg Zul sendri tabik..lakonan Roslan Shah mmg..errr, korang tgok la sendrik...bagi Zul, utk short-film mcm ni, yang lebih kepada menceritakan isu realiti, lakonan perlu lebih bersahaja. and pelakon perlu lebih commit kepada watak yang dipegang tanpa terlalu mencuba-cuba sebab pengarah mesti mengharapkan impak y maksima dalam waktu penceritaan yang singkat...erm..

cewah, Zul komen mcm hebat je aku ni kan..huhuhu..and Zul bukan pelajar or penggiat seni profesional ok..ini just my personal opinion...take it or leave it dear...hohoho..

ok lah, I leave it to you guys to continue evaluating this film..wut eva it is try to enjoy it (if u could understand the word enjoy in this film, haha)...

NYUTING....!!!!

Saturday, May 29, 2010 4 comments
salam readers sumer....sehat ke?alhamdulillah Zul pown sehat. maafla yer entry Zul yang lepas menimbulkan kontroversi..huhuhu, ramai y msg..huhuhu..drama skli-skala, apa salahnye kan, masalahnye, korang y pikir bukan2...xgitu..?

ok2, entry pagi ni bukan nk citer pasal drama2, tp sebenarnye nk menjawab tag yang diberikan oleh anak ayam ku, cewaah, si Nyuting...lunchmate betol. huhu..baek...(ramai peminat aku katanya yew)....



1. UPLOAD GMBR YG ADA KAT DLM PC/LAPTOP ANDA




2.CITER SKIT SAL GMBR TU

korang kenalkan saper die so xyah la Zul susah2 nk ci...wut, xkenal??siyes xkenal...?tipula, korang ckp korang vogue bagai, Linda Evangelista pown xknal..



3.BILA LAST SKALI MKN PIZZA

erm, i dun remember the exact date but it was Domino's Pizza with the F4 and the Gang...tym final rituh...hurmm..



4.LAGU YANG TERAKHIR YG ANDA DENGAR

err jap, lagu iklan kt tv kire x..??huhu, ok, Doesn't Really Matter by Janet Jackson, reminiscing the good old days katanya...drp dgr dance song skg y xhaper2, baek dgr lgu dulu2 y best...



5. APA YG KORANG BUAT SLAIN SELESAIKAN SOKLAN NI

semalex..!!!hahaha, choiiiiii...xdelah, tgh makan oats jew, breakfast arini...huhuhu



6.SELAIN NAMA SENDIRI, ANDA DIPANGGIL DGN NAMA APA

damn, do u really have to ask this question...hurm..
1)Zul is d obvious one, most of d people know me wud use this name
2)Husni, my gramie and Pecal..hehehe
3)Ony, my aunties, uncles and cousin
4)Ngah, my Mum n Dad, my Bros
5)Ngangah, baby Fareez je pggil..hahaha
6)Singgit, budak2 blok..
7)........(bairlah rahsia)



7.TAG LAGI 8 ORANG...


berapa??8??huhu...jap ek

1) Pecal
2)Bally
3)Parut
4)Mimie
5)Hizami Li
6)Fir
7)Aizulazril
8)Pijah



8.SIAPAKAH ORG NO1 BG ANDA


pecal adalah, ex-rumate and ex-kekasih saya...beliau skg sudah kaya-raya, beliau mmg chumel, sbb itu saya..err, TMI!



9.YANG NO3 ADA HUBUNGAN DGN SAPA


ahakz, tanya la die sendiri..sogan la den..



10.KATA KATA CINTA UTK NO2

wahai penunggu hutan, balik dengan selamat yer...hahaha



11.SAPA NO5 TU??

beliau adalah teman seblogger saya...(^_^)



12.BERI 5 YG ANDA TAU TNTG ORG YG TAG ANDA


kene senafas kew..??
1)nama beliau adalah title entry nie...
2)orang Alor Star namun reside di Pokok Sena skg
3)junior ku di SAHC and di UPM
4)minah rempit dengan Taman Tasik Permaisuri dalam hatinya
5)lunchmate...



13.PERSAMAAN KAMBING DGN LEMBU

mamalia....wut??len la kalo korang xtau mamalia tu ape...hahaha



14.PRASAAN ANDA DI TAG

again, i have tons of tags that i refuse to do it..but this time, give it a go la...



15.GAY or LESB

are we really gonna talk about this, coz it wud take more than an entry..ok2, STRAIGHT!!! mampoooooo?????



yezza, selesai...phew, kepada mereka yang telah di tag tu, jawabla yew kalo rajin..(^_^)

ngehehe, k la, Zul nk bancuh kopi lak.....see ya again ya readers, buhbye..!

err, awak boleh slow-slow tak...saya tak biasa...

Friday, May 28, 2010 2 comments

aarghhh...aauwhh..errmph...hurrmm..


slow-slow yer awak....

dah,dah..jgn nk pikir bukan2 plak.....korang nie.....sebenarnye Zul ckp mengenai relationship...bukan apa, terdetik sebenarnye. sbb dalam minggu ni Zul dah di approach oleh beberapa manusia yang ada yang bwu kenal, ada yang dah lama kenal, tetiba nk ke next step of d relationship. yang dah kenal tu myb la, y xkenal nie...duhh!


but the problem is, I'm really not in d mood to have any serious relationship with anybody, yet...hurm, yerp, i'm serious...maybe it's becoz I dun think I cud give a 24 7 commitment to d relationship and so by d end of the day, those who'll be suffering are non other than us..


no, I'm not saying that i dun believe in love or so on, coz I do..I oso wud lyk to have a serious lifetime partner but on d same tym I dun wanna repeat the same mistakes that I've done before..so, let juz be friend till we really know each other flaws and stinky side and embrace it..not being sellfish, I try to be selfless here coz I really dun want to hurt u and let u hurt me in da future..that's very thoughtful of me, I noe...


i'm not hooker, ur booty call, or ur last resort and on d same tym I'm far from being an angel...coz I'm just an ordinary human being who loved to be love and hated to be hurt...and I treat u lyk one to...


so, err, awak boleh slow-slow tak..saya tak biasa...

Kenapa lah Ko macam....??!

Wednesday, May 26, 2010 0 comments
salam, hiye readers sumer....sehat???alhamdulillah...kalo xsehat tu, cepat2 excercise, kasi sehat tubuh badan.

Zul sebenarnye sangat la pelik and tertanya2..apa lah yang dah jadi ngn Ko yer..??ceritz sket kat Zul..??makin menjadi2 perangai Ko Zul tengok...sedar2 la, ko tu bukan nye budak lagi dah....

haa, mesti ade y konsep tertanya2 kan, aku kah..??hahaha, sebenarnye Zul very da tension dengan stesyen radio sebenarnye..huhuhuhuhu...


kenapa??nk jadi ceritala..semalam masa Zul drive, mcm biasala tune in radio. Zul ni sbnarnye bukan pendengar radio sangat. tp dah nek kerata tuh, on je la kan. lagipun Zul dah lama hilang connection ngn muzik2 skg..so in order to stay current la katanya, dengar la radio. tp, lagu yang diorang ni mainkan, very da hankeng....!(hankeng tu hanjeng lew..).penat la jari menukar stesyen satu persatu..adoi..


xtaw la kalo i have a pair of choosy ears ke haper tp, lagunye mmg ntah haper2. ke memang lagu sekarang mcm tuh..?melody pown dah sakit telinga, tambah ngn lyric y mcm tulis ngn kaki...!dalam radio kereta Zul tu, hanya satu stesyen Melayu yang Zul saved, pown same gak kekdahnye...haish...


i just wish that the radio stations would choose the song to play carefully next time. because they are the one who determine the colors of the music scene in Malaysia...(for the Malaysian radio station la). plz don't make it lame and unartistic because I believe, Malaysians aren't.


so, sampai sini saje entry Zul kali ni...hehehe..to all the readers, if u have any opinion about what I've said, agree or dis, just leave your comment dear, ocay! till the next entry ya readers, buhbye..(^_^)

Bercanda Sajork..!!!

Monday, May 24, 2010 0 comments
salam readers sumer...tgh gegeyh berkerja kew..?rajin nye readers sumer....huhuhu

kali nie Zul nak kongsi movies yang Zul watched sepanjang weekend ni..nak kata banyak tuh, xdela banyak sangat, tp boleh la mengisi masa yang terluang..hehehe.


pertamanya movie Julie & Julia lakonan my fave actress Meryl Streep and Amy Adams. cerita ni chumell, esp bila tgok Amy struggling utk mengikut jejak idol die si Julia Child, tukang masak yang meletz...sejak movie Doubt, Amy Adams and Meryl Streep mcm a pair dah..huhu


and then citer X-Men: The Last Stand. X-Men mmg antra cartoon heroes yang Zul suka. xsabar tggu sequel die...esp cne Prof X masuk dlm badan sorang patient tu yang..alah, korg tau kan..so tunggu sajork...huhu


pastu movie yang Zul tengok kat cinema, A Nightmare On The Elm Street...this one Zul xmo comment bebanyak sbb Zul dah citer dlm entry lepas..huhuhu


pastu citer Pisau Cukur yang entah keberapa kali entah Zul tengok...huhuhu. kelakar la citer nie..huhuhu..bagi saper yang belum tengok lg citer ni, try la..not bad i would say..huhuhu


and semalam seblum Zul titun, Zul tengok citer Jumper yang dah lama terperap dalam lappie ni tp xpernah ditonton. so semalam la nengoknye...sonok jugak yew citer nye. dulu kat cinema xterasa nak nengok, maybe sebab Zul xminat sgt Samuel L. Jackson, sbb tu y mcm malas je..Hayden Christensen lg la, kenal sbb belakon dalm Star Wars je..tp Jumper,bg Zul boleh la...


haa, itulah senarai Movies yang Zul tonton sepanjang weekend neyh..menarik x?menarik kan....?hahaha, klo readers sumer ada cadangan movies apa yang best yang patut Zul tonton, ckp je, t Zul try carik..hehehe..till then, see ya, buhbye (^_^)

LAHA LAH..!!!!!!!

Sunday, May 23, 2010 0 comments
salam..
hiye readers yang ku cintai...apa cer sumer...??sehat yew...?Zul so far sehat, makin sehat pulok....huhuhu....takoott.....!!!!

haa, semalam kanz ari sabtu, Zul ala2 buhsan gitewh dirumah..tgok show kt tv cam laha belaka...so Zul mengambil keputusan untuk menuntun muvie ngn seseorang..saper.??? ADELAH!!!!! hahaha...xleh mention kat sini yew, t ade y makan ati....maaf yew..huhuhu

kesah nye, malas nk drive jejauh, kitorang g Alamanda sajork...lunch ala2 kta RASA, pastu g jejalan lite2 sementara nk tunggu show lagi sejam lebih..haa, movie yang kami pilih mmg tingtong, xtaw naper kitorang memilih cerita ini...A Nightmare On The Elm Street....

Food court RASA, Alamanda..


padahal banyak je lagi muvie len y macam best kan, tp kengkonon nye masing2 berani bagai kan, hadap je la...and as usual, Zul kalo tgok cerita bergenre begini, mmg 60-40% jew tgok, de rest nye ngadap tapak tangan jew..huhu..kalo leh bawak Momo or Babay, lagi la...

arrrr......

cerita tu bukan nye laha sebab xbest, tp as usual la, suspense lebih...tp Zul xjerit ok this tym..hahaha...kalo nk rate citer ni, zul leh kasik 4 3/4 out of 5 rasanye...kind a good actually...tgok la sendrik nnt yew readers..huhu


lepas abis tengok wayang, kami jenjalan lagik sebelum wat last tym shopping (2 kali shopping neyh). pastu kami decide nk dinner kat Food Court Precint 9. Zul penah mengajar home tuition kat Precint 9, so lebih kurang macam mengimbas kembali la kononnya..huhuhu.


abis je dinner kami terus balik ke sarang memasing, balik la, nk wat ape lagi..huhu..korang neyh...agak penat that day, so balik, ngadap tv n net lite2 pastu terus ZZzzzZzzZ...huhuhu..so itulah apa yang Zul n 'kawan' Zul tu lalui semalam..hehehe....so, sampai sini je entry kali ni..jumpa lagi yew readers sumer, buhbye..(^_^)

menjelafang di Hari Khamis....

Friday, May 21, 2010 0 comments
salam readers sumer..jgn terkejut bila tgok entry ni di pepagi ari..haaa, spe y ckp Zul bgun lambat sllu..Zul bgun awal la, cuma mlas nk show off jew..kah kah kah...!

ok2, semalam pepagi lagi Zul dah dikidnapped oleh Heidi, ngeri pown ade jugak..hahaha..die kidnapped sampai ke Sg. Merab. Zul hanya mampo pasrah jew..huhuhu

lepas kena kidnapped, kami blk ke jabatan, melepak n mengumpat kejap lite2, g lunch lak bersama Leeya and Nana. destinasi lunch kami adalah di Mattop Beriani di Bandar Baru Bangi. nasi die ok la, xde la de vass sangat tp leh tahan la...hadap sajork...selesai menghadap nasi beriani, kami ke Secret Recipe lak, kt BBB jugak. kerana masing2 teringin nk makan desert lak katanya..maka apa lagi, hadap la kami cheese cake satu slice masing2...

ni la rupa kedai tu...

manggo delight Nana..

choc cheese Leeya n Heidi..

white n dark choc for me..

petang nyew, Zul melepek kt umah je. sambung wat keje skit here n there..pastu kilat berdentum2. Zul pulak konsep alahan pada kilat, terus shut down lappie, tutup sumer suis, selubung dalam quilt...dalam kul 6 dah ok skit la, bwu sambung wat keje lik sampai la maghrib.

macam gini gamaknye kilat semalam tu ye..

after maghrib Zul kuar dinner ngn Aboon. kitorang g dinner kt Lot 10 Bangi, dekat ngn Uniten tuh. lepas selesai makan, kami g jejalan kat sekitar Putrajaya, singgah di Masjid Besi, solat Isya' kt situ sambil si Aboon sempat nk berposing bagai, kah kah kah...

selepas dinner di Lot 10..

Masjid Besi


die mmg pantang jumpa camera..huhu

ruang dalam Masjid...

dari Masjid Besi, Zul ke Presint 8, g 7e jap, cari barang n Aboon cari top-up..nk kuar dari car park skit nye susah sebab bertembung ngn kanak2 kuar dri tuition, ala2 mak bapak dtg menjemput kan..last2 dpt gak la kuar trus str8 ke umah.

haa, tu lah apa yang Zul wat sepanjang semalam ye readers, puas ati korg??huhu..gigih msg tya bila nk update story kanz...ok la, Zul nk bancuh kopi, huaarghh, see ya, buhbye (^_^)

Broken Hearted Girl.....

Tuesday, May 18, 2010 2 comments




You’re everything I thought you never were
And nothing like I thought you could’ve been
But still you live inside of me
So tell me how is that?


You’re the only one I wish I could forget
The only one I’d love enough to not forgive
And though you break my heart, you’re the only one
And though there are times when I hate you
Cause I can’t erase
The times that you hurt me
And put tears on my face
And even now while I hate you
It pains me to say
I know I’ll be there at the end of the day


I don’t wanna be without you babe
I don’t want a broken heart
Don’t wanna take a breath with out you babe
I don’t wanna play that part
I know that I love you
But let me just say
I don’t want to love you in no kind of way no no
I don’t want a broken heart
And I don’t wanna play the broken-hearted girl...No...No
No broken-hearted girl
I’m no broken-hearted girl


Something that I feel I need to say
But up to now I’ve always been afraid
That you would never come around
And still I want to put this out
You say you’ve got the most respect for me
But sometimes I feel you’re not deserving me
And still you’re in my heart
But you’re the only one and yes
There are times when I hate you
But I don’t complain
Cause I’ve been afraid that you would've walk away
Oh but now I don’t hate you
I’m happy to say
That I will be there at the end of the day


I don’t wanna be without you babe
I don’t want a broken heart
Don’t wanna take a breath with out you babe
I don’t wanna play that part
I know that I love you
But let me just say
I don’t want to love you in no kind of way no no
I don’t want a broken heart
And I don’t wanna play the broken-hearted girl...No…No
No broken-hearted girl


Now I’m at a place I thought I’d never be…Oooo
I’m living in a world that’s all about you and me…yeah
Ain't gotta be afraid my broken heart is free
To spread my wings and fly away
Away With you
yeah yeah yeah, ohh ohh ohh


I don’t wanna be without my baby
I don’t wanna a broken heart
Don’t want to take a breath with out my baby
I don’t wanna play that part
I know that I love you
But let me just say
I don’t want to love you in no kind of way..No..No
I don’t want a broken heart
I don’t wanna play the broken-hearted girl..No..No..
No broken-hearted girl
Broken-hearted girl No…no…
No broken-hearted girl
No broken-hearted girl