Entry

nuff

Recent Posts

Content

MONDAY BLUES: ARE YOU READY FOR IT?

Sunday, December 19, 2010 16 comments
ok, that's it. let just be honest ok.. whose here hate Monday so much?? angkat kening cepat...! rasenye most of us here, not hate, but don't prefer Monday compare to other working days aite? hahaha...most of people call it as Monday Blues.. no, no, it's not a some kind of a disease, or an epidemic..it just, a blues...a state of depression or melancholy. perasaan yer tuan2 dan puan2, perasaan.

bila kita bangun tido pagi Isnin, pernah tak kita merungut, or kita sambung tido balik dengan harapan kita akan bangun lagi 5 minit but usually went down t0 50 mins. haha, or kita snooze kan alarm tuh tp with out intention tertekan butang stop, and woke up an hour later. and then kite bergegas2 ke office, school, lecture class or wuteva. dengan adrenaline rush supaya boss, cikgu or lecturer xpasan kita lewat, but they always did, we we're given warnings, like always..hahaha..


and then kat opis, kite rasa macam kat penjara or rumah orang sakit jiwa. and bila kita tengok kerja yang berlambak depan mata, kita rasa kita layak berada dalam rumah sakit jiwa tuh..and then kita g bancuh kopi, wat kali yang 8, and disebabkan kite terlalu memikirkan betapa seksanya berada di opis, kite xperasaan officemate kite yang cun melecun or hensem bak Jude Law melintas, lalu berlaku sedikit pelanggaran yang membuatkan air kopi itu tertumpah kena baju kita, and worst tercurah kat muka officemate kite tuh, and die mula meraung macam kena curah asid.


haha, cerita tadi adalah rekaan semata2 yer..tapi kalau pernah terjadi kat anda, Zul rasa anda patut berjumpa dengan David Teo, maybe die leh wat filem kisah anda, and last2 anda jadi kaya macam dia, hahaha..ok2. pernah x korang rasa dull, rasa macam zombie or Mak Limah pulang ke rumah pada ari isnin? pernah tertanya x, kenapa yer? kenapa Isnin? kalo korang rasa tiap2 ari, korang patut isi borang persaraan sekarang.


the so-called Monday Blues selalunya terjadi jika terdapat banyak kerja di pejabat yang ditangguh2 dari ari jumaat 2 bulan lepas, hahaha, and the dateline dah dekat, or kita terlalu riang ria di kala weekend, sampai abis tenaga untuk ari esoknya. problems like this arise when the rhythm of our lifestyles, is out of sync with the rhythm of our work life. but dun worry ye rakan2, Zul dah check kat net tadi, there are some tips that could probably help us to beat Monday Blues with elan.

1) mulakan hari Isnin anda dengan menjadi baik kepada diri anda.

haha, cemane tuh.... maksudnya, cuba korang pakai outfit korang yang tercantik pada ari Isnin, or pakai perfume yang korang pakai tym nak dating je tuh. or mandi lama skit, feeling2, shampoo skit, facial, shave mana y patut, sikat rambut kasi ensem, pakai make-up (sikit saja ye, anda bukan nak berlakon opera cina, melainkan anda memang pelakon opera cina). pastu, tgok kat cermin and cakap dengan lantang "owh sekali pandang aku macam Lisa Surihani la pulak (ayat ini bagi perempuan sahaja)". kalo laki korang berangan la sape2 je. but the point is, feeling hensem or cantik.


pastu masa jalan ke opis tu, catwalk skit macam dalam Victoria's Secret Fashion Show, kalo boyz, semacho mungkin ar, dengan muka penuh dengan keyakinan.. dengan cara camni, insyaAllah kita akan rasa lebih bersemangat di ari Isnin.

2) breakfast

breakfast is very important, frankly speaking. korang breakfast dengan memilih makanan yang berkhasiat seket. jangan banyak sangat, sandwich ngan sekeping 2 ham,with some vegies wud be great. and please, no coffee. chamomile or jasmine tea wud be a great choice. and take ur time eating..tp jangan lama2, anda dibayar gaji untuk bekerja ya...


3) catat-catat siket...

haa, life is always unpredictable and uncertain kan? but if we cud plan it, just for a day, wut harm cud it brings anyway rite? cuba kita plan ari Isnin kite skit, amik masa weekend korang, setengah jam or even less utk plan, apa korang kena wat ari Isnin tuh, and pagi Isnin nye tuh, check balik..macam korang nye to-do list laa. so bila apa y kite plan 2 berlaku and dilaksanakan, kite akan rasa satisfied and fulfilling kan? dengan cara neyh, korang xdela rasa cam LOOSER sangat. kalo x, refer to the first sentence td, life is always unpredictable and uncertain.


4) melahap dan menjelafang

bila masuk lunch hour, pegi makan, xyah la nak feeling2 diet sangat. go lunch with ur friends. and remember, eat healthy. pilih makanan yang korang nampak sedap tapi xterlalu berat and susah nak lalu kat usus tuh.. and as a dessert buy some ice cream (when i say some i really mean some) or a piece of cake, pastu korang share la ngan kawan, jgn ramai sangat, kang xmerasa langsung, sentap pulak..sampai hujung bulan bluesnya.


5) sunshine, sunshine

matahari orang cakap The Life of The Livings..haa,jadi bg korang yang putra putri lilin tuh, skli skla kasi itu lilin cair apa salahnya. korang xperlu berjemur cam ikan kering tuh, just jalan2 dibawah sinaran matahari di lewat pagi, from 8 to 10 is good. klo xdpt jalan, selak sikit curtain tuh. kalo xdapat jugak, korang bawak je meja korang, letak kat luar dalam setengah jam, pastu masuk balik..huhuhu...neway, it's good 4 ur skin u noe..huhu


6) senyumlah, senyumlah ahai cek mek molek..

senyumlah rakan2 ku. senyum kepada mereka disekeliling anda. kerana dengan pancaran sedekah anda itu akan meng'lite-up' mereka disekeliling, dan secara xlangsung keadaan disekeliling akan jadi ceria and inspiring. smile to strangers, say hello to them, or better if we cud give some compliments, pujian2 ikhlas la. macam korang, kalo tiba2 a stranger yang lalu sebelah korang senyum or memberi salam, and puji baju korang ke, rambut korang ke, ape ke, mesti korang rasa cam terceria sedikit kan..lebih kurang r..lagipon memberi salam kan satu mende yang baik, y penting ikhlas...jangan lepas korang cakap dengan baik, pastu mata korang memandang ke atas dan tangan korang ke dada lak tym tuh...


7) asah tekak anda yang sedia terasah tuh

korang leh pasang lagu2 fave korang, lagi baek lagu2 yang menaikkan semangat r..cam lagu Gemilang tuh ke, Gemuruh ke, I Believe I Can Fly ke..ikut korang la, tp jangan dengar dgn melampau atau anda berdepan dengan kemungkinan dipecat pulak..or dipukul oleh rakan sekerja anda..which one is the worst lah..huhu..


8) play with your inner child

i noe u gonna love this. set kan sikit masa untuk korang berpoya2 kejap...poya2 in here mean g la main ape y korang suka, men PES ke, men masak2 ke (ajak officemate ngn boss korang skli, mesti meriah), men je la ape2, just 4 awhile, dlm 15 mins, it would eliminate stress and boost up ur energy.


9) manjakan diri anda

cuba wat sesuatu yang menarik tiap kali lepas kerja or malam Isninnye. supaya masa tym kat opis korang akan rasa berkobar2 untuk abiskan working hour korang and wat mende yang korang suka tuh. xkisah la apa mende, g Pasar Malam ke, tgok muvie ngn awek ke, dating ngan abg posmen ke, ape je yang leh wat korang ceria memikirkannya sepanjang ari.


10) muhasabah diri

lastly, dan yang paling penting, kite kena ingat, kita kerja ni, patutnya niat kerana Allah s.w.t.. jadi lakukanlah dengan sejujur dan seikhlas mungkin. kita dibayar untuk bekerja, jangan jadikan gaji kita tuh gaji buta, haram namanya memakan duit yang patutnya bukan hak kita. jadi, renung2kan dan..selamat beramal!


Korang Tau Tak, 25...

Saturday, December 18, 2010 17 comments
salam readers...entry kali nie Zul nak menjawab tag yang diberikan oleh rakan blogger kite ni, Ash Ralf. die mengetag Zul semalam jadi Zul pown ingin membalas tag nye. tag die sempoi ja, kata rule die:

"once you've been tagged, you are suppose to write a note with 25 random things, facts or goal about you. at the end, choose 25 people to be tagged. you have to tagged the person who tagged you. if I tag you, it's because i want to know more about you".

haa, so, here they are....:

1) die ckp suh honest kan...ok, i'll be 25 this 27..(my buffday is 27 dec)


2) My Mum is a Dutch + Arab, and My Dad is a Malay + Sumatrans

dikala masih enesen, skg pown enesen gak..kui kui kui

3) 180 cm height, 71 kg weight.


4) dagu ku pernah berjahit sebab terkoyak, jatuh time maen volleyball

cuba tengok dagu tuh..nampak x stitches tuh?

5) di masa lapang suka berangan, kah kah kah


6) sports y Zul men, volleyball, basketball, badminton, bowling...


7) sekarang Zul masih lagi belajar, Master Science (Hons) in Biology, final sem dah, hehe


8) 3 adik beradik..Zul y ke baper, cuba korang teka..


9) suka bercakap, suka gila bercakap


10) fave coffee flavor, Caramel Macchiato...


11) my 1st love was when i was 12 years old..hahahaha


12) currently....hahaha, teettttt, xnak jawab..hahaha

korang teka la yang mana satu relationship Zul

13) Man U, Man U, Man U....hahaha


14) kecik2 dulu cita2 nak jadi pensyarah, skg cita2 nak jadi pensyarah yang sempoi...kah kah kah


15) seorang yang sensetip and sentimental, eceeehh (menanges bila tengok Hindustan)...


16) i love jazz and soul singers..macam Ella Fritzgerald, Louis Armstrong, Roberta Flack (oldies sunggoh), Luther Vandross, Amy Winehouse, Adele..

Adele

17) kereta kesayangan ku, Namanya Miss Wuteva..hahaha, kaler hitam..aku sayang Miss Wuteva ku..huhu


18) perfume yang ku pakai skang, err, banyak.. Fleur du Mâle by Jean Paul Gaultier, Clinique Happy for Men by Clinique, Rougeberry scent and Dreams Unlimited by Body Shop.
Fleur du Mâle

19) suka memasak, tapi tak suka membasuh, and suka basuh baju tapi tak suka lipat baju..


20) warna kegemaran adalah silver, tapi warna baju terbanyak dalam wardrobe adalah hitam


21) pernah pukul budak masa sekolah dulu, tapi skg berkawan baek ngan budak yang dipukul dulu..hehehe...

malangnya Zul xde la semacho nie, kah kah kah

22) prefer British Actors compare to American, but my fave actress is Meryl Streep.

Meryl Streep

23) Malboro Black Menthol adalah peneman setia ketika memandu...


24) sarapan pagi yang rutin, kopi and biscuit oat krunch


25) tabiat buruk adalah (drum roll)..suka cakap sorang2! kah kah kah, psycho x? psycho x?


dah siap...haaaa, die suh Zul tag 25 manusia len pulak..tapi Zul nak tag 3 je dulu boleh x? kalo dah pernah jawab, xpela...kalo lorm, sila jawab yer..huhuhu...orang nye adalah

Syed, Ainaz, and Cik Confuse...(^_^)

Burlesque

Friday, December 17, 2010 3 comments

Hiye readers, how are you today? arini Zul nak meroyan skit..meroyan banyak kowt..Zul xsabar nak tengok movie nie.. tapi nk kena tggu bulan Februari nie. sedangkan dah show kat US minggu lepas lagik...sedeyh x sedeyh..nampak sangat nak kena download kat net je last skli...movie yang Zul maksudkan adalah Burlesque, lakonan the lagendary Cher and the talented Christina Aguilera.


but neway, Zul nak share lagu die yang best ngn fellow readers sekalian. nyanyian Cher, yang ditulis oleh penulis lagu yang sangat la hebat dan feymes, Miss Diane Warren. korang kenal x?? kenal x?? x kenal la tuh..okie, meh Zul kenalkan..pernah dengar lagu Un-break My Heart (Toni Braxton)? How Do I Live and Can't Fight The Moonlight by LeAnn Rimes, Because You Loved Me (Celine Dion) or I Don't Wanna Miss A Thing by Aerosmith (my all time fave). sumer neyh and banyak lagi merupakan lagu ciptaan beliau..

okie, lagu yang dinyanyikan oleh Cher ni berjudul You Haven't Seen The Last Of Me.. lagu nie ala2 inspiration song macam lagu I Didn't Know My Own Strength by Cik Whitney Houston la.. kepada mereka yang dah kertu bagai, seswai la feeling2 nyanyik lagu nie bila buhsan mengadap pc kat opis, tym meeting yang panjang or dalam lif yang penuh dengan umat. nyanyi dengan penuh perasaan taw...hak hak hak...



You haven't seen the last of me

Feeling broken
Barely holding on
But there's just something so strong
Somewhere inside me
And I am down but I'll get up again
Don't count me out just yet

I've been brought down to my knees
And I've been pushed way past the point of breaking
But I can take it
I'll be back
Back on my feet
This is far from over
You haven't seen the last of me
You haven't seen the last of me

They can say that
I won't stay around
But I'm gonna stand my ground
You're not gonna stop me
You don't know me
You don't know who I am
Don't count me out so fast

I've been brought down to my knees
And I've been pushed way past the point of breaking
But I can take it
I'll be back
Back on my feet
This is far from over
You haven't seen the last of me

There will be no fade out
This is not the end
I'm down now
But i'll be standing tall again
Times are hard but
I was built tough
I'm gonna show you all what I'm made of

I've been brought down to my knees
And I've been pushed way past the point of breaking
But I can take it
I'll be back
Back on my feet
This is far from over
I am far from over
You haven't seen the last of me

No no
I'm not going nowhere
I'm staying right here
Oh no
You won't see me begging
I'm not taking my bow
Can't stop me
It's not the end
You haven't seen the last of me
Oh no
You haven't seen the last of me
You haven't seen the last of me

Di Sini, Saya Mengaku, Saya Sayang Kamu

Wednesday, December 15, 2010 14 comments

mata terbuka, hentakkan nafas dalam rongga
seruan ibadah di titip lembut tanda terpahat pegangan kata
sekeras-keras jeritan
kau balas dengan senyuman
diiringi lembut titisan

segenap melata meneroka pelusuk dunia
kau bina jalan dan tiang bertidak ya
ikuti denai memintas ke lembah maya
yang terbaik kau janjikan sepenuh raga

ku dipesan dengan pesanan Luqmanul Hakim,
ku diceritakan dengan kisah Iskandar Zulqarnain,
ku disyairkan pujangga Khalil Gibran,
ku dinyanyikan qasidah Masud Sa'd Salman,
yang terbaik dalam kalangan yang terbaik kau janjikan,

bertiarap telentang hidup ku
berkali rotan membirat ku
beribu belati menusuk racun jantung ku
pernah mengalir air dari hujung mata ku
mendengar suara mu
habis hilang seksa duniawi ku

tidak pernah keluar kata sungutan
apatah lagi rasa keraguan
mempunyai teruna bukan budiman
malah kau curah cinta sayang sepenuh nyawa di badan

tiada apa yang dapat aku janji
hanya seketul raga yang boleh ku isi
setiap keringat mu dalam doa ku abadi
dan masa mu ku mohon Ya Rabbi dipanjangkan lagi

halalkanlah makan minum ku
rezeki dari keringatmu
mutiara dari mata mu
senyum yang sentiasa menjadi penawar jiwaku
keluh kesah yang tidak pernah kau suarakan itu

senyumlah, bergembiralah
kerna di dunia ini
kau lebih layak dari ku

di sini, saya mengaku, saya sayang kamu..


SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN YANG KE 61 BUAT BONDA KU YANG TERSAYANG.

P/S: hadiah yang Zul karang secara spontan semalam untuk Mak, yang menyambut hari jadinya semalam..sambil driving leh karang dalam phone, seb baek polis tak dak..huhuhu

Blaja Bahasa Jom: Spanish

Tuesday, December 14, 2010 7 comments
Hola amigos. ¿Qué tal? ¿Bien?


haa......mesti korang dah leh bajet apa yang Zul dok meraban tuh kan...bukan ape, Zul teringat balik subjek yang Zul pernah amik masa degree dulu, Spanish. sampai level 2 pulak tuh. kire ok arr, for a biologist like me, menambah jam kredit just utk blaja bahasa nie. masa Zul amik Spanish 1, sem 4, just utk menambah elektif, konon2 nak cantik kan transkrip la bila grad nnt. bila dah amik rasa sonok lak, so ambik Spanish 2 masa final sem yang pack dengan final year project tuh, tp maintain gegeyh.

yang jadik best nye Zul amik dengan beberapa kawan Zul yang len, so that kitorang leh mengutuk and mengata in Spanish tanpa difahami oleh orang sekeliling..yerp we did, but much of the mengutuk mengata were done in Malay..hahaha, lagi feel katanya... but arini, Zul nak share sket some of the words that we can use among others, simple one like greetings. lets start..!


Hola...hola means hello. u don pronounce the H, so it gonna sound like Ola...

¿Qué tal? or ¿Cómo estás?.. maksudnye how are you?

and you can answer with..

Fenomenal, Regular, Bien, Terrible (sebut macam bahasa melayu) ....Phenomenal, biasa2 je, bagus, and terrible

Buenos días maksudnye selamat pagi....


Buenas tardes...lak maksudnye selamat petang


Buenas noches,,,selamat malam..


kalo korang perasan, nape días digunakan buenos, not buenas? sebab dalam Spanish, nouns die ade gender...días iaitu pagi adalah masculine nouns, so die pakai buenos utk masculine. while buenas is for feminine nouns which are tardes (evening) and noches (night).

Adiós
... tuh buhbye la...

¡hasta luego! meaning, until then, hasta maksudnya until, and luego maksudnya then.

and one more thing, kalo korang pasan gak, punctuation die ade pada awal dan akhir ayat, yang awal tuh terbalik...


ok? ok tak? haa, untuk kali nie, Zul ajar stkat nie dlu la..bila korang rasa dah ok tuh, kite ubah le..huhu...pektis ngn kawan2 dulu, ngn bos korang ke, makcik cleaner ke, yang penting pektis...sikit2 lama2 jadi bukit ye dik...hahaha...

p.s: kalo ade salah, cakap yer, dah berkarat dah..

BEN ASHAARI BLOG LIST 2011

Sunday, December 12, 2010 0 comments

Sehari berapa kali update?

err..sekali selalunye..but it's also depends on things yang melekat dalam kepala..kalo banyak, memang mencurah ke ladang gandum arr entry dalams sehari...

Kenapa nak berada dalam blog list di Blog Ben Ashaari?

to make more friends, and thanx to Abang Ben, to be in your bloglist is a great way for me to meet more people, share and gain more infos, experiences and knowledge. I considered you as a phenomenal blogger with your phenomenal blog, to be in your list is an honor for me, as i could learn a lot from you through your blog. to be in your bloglist also is like a token of appreciation from me to you to show my support to you blog. thanx so much Ben Ashaari for this opportunity, wish you all the great things in the world.

Followers....

9 comments
salam readers sekalian....apa khabar? Ya Allah, lamanya Zul x keudara kan..ahakz.... bukan apa, keja sangat lah berlambak2... huhu, xpown kadang2 buat2 busy..hehehe... neway, korang sumer sihat..??? sila jawab ye soklan Zul nie...huhuhu...



ok2, arini Zul nak menebus kembali tym itu dengan mengappreciate followers2 Zul, readers yang setia, dan future followers..hahaha... camnie, kepada readers yang Zul xfollow lagik tuh, korang just tinggalkan url blog korang kat comment space entry nieyh, and nanti Zul dengan bangganya akan memollow korang, but then dgn satu syarat, korang kena follow Zul balik r..baru r win win situation kan?


mudah kan?? huhuhu.. and Zul nak ckp sorry pade readers yang singgah blogwalking rituh tp Zul xsempat balas kembali kunjungan, jap g insyaAllah Zul akan cuba membalas kembali yer... ape2 pown, enjoy ur lovely day ek..(^_^)

p.s:new template, i noe, still under construction....huhu

The Social Network

Thursday, December 9, 2010 11 comments

good day everybody.. Zul mintak maaf sangat kat semua readers yang datang singgah tapi Zul xsempat membalas singgahan. semalam busy sket...huk huk huk...jap ek, Zul tengah pikir nak start citer dari mana...huhuhu.

semalam kan ari rabu, ari untuk Zul kuar tengok wayang..kenapa? sebab murah le cik kak oi...! RM6 only... and semalam Zul memilih untuk pergi ke Alamanda, again..yess, i noe.. sebabnye Zul nak men bowling juga, and Zul nak men kat sana. sebab Zul dah men kat Mines bawu2 neyh, so nak men kat sini lak...

bowling semalam ok la... jari tengah Zul masih memberi masalah, die melecet, so release dalam keadaan sgt menyakitkan..Zul nie bukan nye hebat pown, buat2 hebat je..and score smlm pown ok2 je..(poyo sunggoh). selesai je bersenam kat lane bowling tuh, Zul g shopping jap kat Cold Storage, lunch kat fudkot, simpan barang and beg bowling kat keta, and bwu lah g tengok muvie...

and muvie yang Zul pilih untuk ditonton adalah The Social Network, movie yang dah lama ditayangkan dinegara lain selain Malaysia (premiered 2 Dec). movie nie diarahkan oleh David Fincher, pengarah yang telah mengarahkan Alien 3, Fight Club and The Curious Case of Benjamin Button. and the cast include Jesse Eisenberg (pelakon filem Zombieland) as Mark Zuckerberg (founder of Facebook), Andrew Garfield (The Imaginarium of Dr Parnassus, and soon to be Mr Peter Parker in Spiderman reboot 2012) as Eduardo Saverin (Mark bestfriend and the co-founder of Facebook), Justin Timberlake as Sean Parker (founder of Napster).

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg and Mark Zuckerberg

Andrew Garfield

Justin Timberlake and Jesse..

konsep penceritaan film neyh adalah melalui flashback. Mark is facing two different lawsuit by Winklevoss brothers and his bestfriend Eduardo. nape kawan baek die sue Mark?? korang kena tgok sendrik la.. citer nie start dengan macam mana Mark y bwu lepas clash dengan gf die mengenakan gf die kat net...and crashing the traffic net of Harvard (he studied in Harvard). and the story built in as Mark answering and hearing from the deposition. kire frame citer nie, mostly dr deposition nie la...mcm mana tuh? korang kena tgok sndrik la...huhuhu.

Armie Hammer and Max Minghell (the Winklevoss and Divya Narendra)

During deposition

ok, jalan ceritanya mudah, cuma penonton mungkin akan cepat lost sebab citer nie bergerak dengan laju. even sometime u have to pay ur attention closely to the words they're uttering, it's so fast...ade part of the movie yang membuatkan kita tersedar dari khayalan yang dicreate oleh movie nie sndrik, mungkin sbb die stalling supaya penonton sempat bernafas and digest the story, before dia move on.

hahaha, Jesse is so funny, during Harvard deposition where he faced six month academic probation.

cinematography of this film ok, part yang cantik tym the Winklevoss tgh lawan rowing for Henley Royal Regatta. dari segi lakonan pulak, i love Jesse, even tho Zul xkenal dengan mendalam who is Mark really is, i mean, cre die ckp n so on, tp cara Jesse portray Mark memang menepati dugaan Zul. i myself wud portray Mark like that. lakonan pelakon laen pown ok, even tho most of them are young and not really well known, but they lived up to the expectation of the film. bila cite neyh selesai, Zul lupa yang Zul bwu saje menonton a bibliography film. maksudnya, film nie xmembosankan la..huhu...

Henley Royal Regatta

bahagian yang xbest dengan film nie adelah, macam biasa Zul kalo menonton citer, akan sentiasa menghadapi masalah dengan kemunculan subtitle. sangatlah mengganggu mood. other than that, Zul don't have much probs with this movie..lagipown review ni hanyalah dari kacamata Zul, and ingat mata kita berbeza ya...so, klo korang nak tau sendrik camner citer nie sebenarnya, kena g tengok sendrik...(^_^)