Content

Hikayat Merong Mahawangsa

Friday, March 11, 2011

assalammualaikum and salam sejahtera readers tersayang...sehat ka? pertanyaan wajib Zoul tiap2 kali start entry..hahahaha.. hakikatnya Zoul mmg nak readers sumer sehat. jangan jadi macam Zoul, xsehat2 dari aritu. sakit tekak especially. 2,3 ari lepas, tengah Zoul dok melecture student, ngn tiba2 sore hilang..huhuhu. ape lagi, trus dismiss la...

okie2, Zoul bukan nk citer pasal tekak Zoul or sore Zoul y sexy ini. tapi Zoul nak citer pasal movie yang Zoul bawu tgok semalam. citernya adalah Hikayat Merong Mahawangsa. kepada sesiapa yang belum tengok lagi, kalo xmo baca, jgn baca lagi entry nie. kang jadi spoiler lak....(kena letak spoiler alert neyh). lagi satu, ini adalah pendapat peribadi Zoul, kalo korang rasa bercanggah dengan pendapat korang, i'm sorry, nak wat cmne kan..hahahaha


apa2 pown, Zoul kasi Standing ovation pada KRU Production dan semua casts y terlibat dalam filem ini. okie, Zoul start dgn jalan cerita. erm, jalan cerita die cne ek...boleh la sebenarnye. plotnye berjalan laju sampai kadang2 ada part y Zoul rse mcm unnecessary. i dunno why but i keep comparing it wit PGL. ntah, maybe there's nothing wrong wit the storyline tapi, die xckup memukau Zoul.


dari segi teknik lakonan pulak, Zoul suka tgok lakonan Umi Nazeera...xtau kenapa. lakonan Stephen, erm...ntah..mcm ok2 je...maybe pendekatan Yusry, dia nak cerita epik ni jadi lebih santai kowt. xterlalu berat. tapi masalahnya ngn Zoul, tajuk filem nie, The Malay Chronicles, so mesti nak lebih gempak, daripada orang melayu kita jadi pelakon tambahan yang xberdialog dan orang jahat.huhuhu


satu2 nya aspek yang Zoul suka dalam filem nie adalah dari segi cinematography...cinematography die mmg memukau pandangan..Yusry mmg menggunakan kelebihan kecanggihan produksi KRU untuk dimanipulasi dalam aspek cinematography. cuma editing scene by scene tuh ade nmpk a bit chunky, mcm xpotong dengan halus or jumpy. props n sets lak, ok, nice. cuma yang last battle tuh, mmg cartoon sangat. korang tgok la.




dari segi mesej pulak, apa yang Zoul dapat adalah, Merong Mahawangsa ni mmg gagah perkasa dan bijak. and kesepakatan dalam menggapai impian, ececeh.. mesej y len tuh kurang nyata, mcm bab percintaan, ini membuatkan lagu tema Sedetik Lebih terasa macam sedikit janggal. tp part pesan akhir Embuk kepada Merong tuh mmg part yang Zoul suka. audiens dapat rse cinta Embuk pada Merong..

secara konklusinya Zoul ratekan 4 dari 5, esp pada usaha untuk memartabatkan hikayat Melayu dan menaikkan bar standard perfileman Malaysia. tapi bajet yang besar berserta teknik yang hebat xbermaksud sesebuah filem itu hebat (Zoul xtau kenapa tapi citer Muallaf masih terpahat diminda Zoul). namun dikhabarkan bakal ada sequel untuk filem neyh. sejauh mana kebenarannya, kena tanya Yusry sendiri la....

ingat readers sekalian, ini hanyalah pandangan peribadi Zoul yang bukannya saper2 pown dalam industri neyh. hanya seorang manusia yang membayar RM 10 untuk menonton filem ini. kepada sesiapa yang dah tengok filem nie, ape lak review anda..? Zoul nak gak share..kepada yang belum tengok, Zoul nasihatkan, tengok sendiri. kalo bukan kita yang nak tengok citer pasal kaum kita, saper lagi....kan?

5 comments:

Kaoshi at: March 11, 2011 at 9:54 PM said...

filem wajib tonton 2011

i am S!L4H.. at: March 11, 2011 at 11:22 PM said...

byk gak org update psl cite nih.

Bally Da Shoe at: March 13, 2011 at 12:16 AM said...

citer dye laen sket dgn buku hikayat...
huhu xsabaq nk tgk...
Of course la kna ada smbungan...citer ni masih sebahagian awal dr hikayat
^^,

Bally Da Shoe at: March 13, 2011 at 12:16 AM said...

citer dye laen sket dgn buku hikayat...
huhu xsabaq nk tgk...
Of course la kna ada smbungan...citer ni masih sebahagian awal dr hikayat
^^,

purpleyellow at: March 14, 2011 at 10:36 AM said...

mantap lah..mmg nk tgk...