Content

CHUKANG.....Short-film Malaysia yang dot dot dot???

Sunday, May 30, 2010
pergh!!!!!siyes bikin panas......!
(AMARAN KERAS KEPADA MERAKA YANG LEMAH SEMANGAT)

salam reader sumer..?sihat x arini..?alhamdulillah, Zul pown doakan kita semua sihat yer..aminn...apa2 pown, Zul nak mengucapkan jutaan terima kasih kepada readers, esp kepada readers dari gengblogger for your warmth welcome...tqvm guyz..(^_^)!

ok2, untuk entry kali ni Zul nk wat review utk short-film yang Zul tgok semalam...haa, citer apa???

citer tuh namanya Chukang.....short-film dari Malaysia ye, harap maklum. Short Film ini diterbit oleh Seamen Production Sdn Bhd. Karya, Lakon Layar dan Arahan oleh SHUHAIMI LUA,FDAM.



antara pelakon-pelakon yang menghiasi filem ini adalah Ifa Raziah, Roslan Shah, Rosnan Rahman, Aesar Mustafa, Azam Pitt (MYSTAR LG) and ramai lagi....



citer ni pasal ape..???? korang kene tengok sendiri..bwu la fair...

ok2, komen Zul utk citer ni adalah....ok, not bad. it's a short-film, utk portfolio si pengarah..u cannot expect much from a film that is less than 20 mins. tapi, isi penceritaan yang cuba disampaikan oleh pengarah, bagi Zul mmg jelas. maksudnya, Zul paham apa citer ni cuba sampaikan, and bagi Zul citer ni boleh berdiri dengan sendirinya tanpa kontroversi yang menyelubunginye.

cuma kalo cinematography die dpt ditingkatkan lagi kualitinye, mst lagi best and impak yang ditinggalkan mesti lagi mendalam even hanya sesingkat 18 minit.

lakonan otherwise, bg Zul a bit over-to-the-top. tp lakonan Ifa Raziah sangat meyakinkan. bahagian tu mmg Zul sendri tabik..lakonan Roslan Shah mmg..errr, korang tgok la sendrik...bagi Zul, utk short-film mcm ni, yang lebih kepada menceritakan isu realiti, lakonan perlu lebih bersahaja. and pelakon perlu lebih commit kepada watak yang dipegang tanpa terlalu mencuba-cuba sebab pengarah mesti mengharapkan impak y maksima dalam waktu penceritaan yang singkat...erm..

cewah, Zul komen mcm hebat je aku ni kan..huhuhu..and Zul bukan pelajar or penggiat seni profesional ok..ini just my personal opinion...take it or leave it dear...hohoho..

ok lah, I leave it to you guys to continue evaluating this film..wut eva it is try to enjoy it (if u could understand the word enjoy in this film, haha)...

2 comments:

Meow at: May 30, 2010 at 1:55 PM said...

ni citer gay lor...

"ahhh...mummy...gelinya..."

oh nooo

Husnibaby:My Emancipation at: May 30, 2010 at 1:58 PM said...

yes it is..