Content

Shopping @ Alor Star part 2

Sunday, September 5, 2010

salam readers sekalian...dok wat pa ja..?apa,,? kemaih ghumah? tukaq curtain..?Ya Allah, ghajin nya masing2..tapi semua xleh lawan Zul..Zul baqu lepaih tolong Ma wat biscuit, paih tu tolong Ma arrange bunga lak..hebat tu xdak la sangat tapi boleh la setakat sedap mata memandang.. hahaha..nanti Zul upload pic nye yew...

ok2, entry kali nie Zul nak cite pasal destinasi wajib bagi mereka yang duduk dekat ngan town dikala bulan Ramadhan ini, iaitu..Bazar Ramadhan. yezza..haa, bukannya apa, Zul bukan la 1st time katanya p bazar. tapi sebelum ni Zul memang jarang p bazar esp kat UPM, bazar kat Sri Serdang tuh. macam *@&%#...mahal tu memang wajib, rasa die tuh lagi macam *@&%#..sebab tu ZUl lagi suka masak kat umah. sebab kalo masak, kita leh masak takat mana yang kita nak makan. kalo arini rasa macam nak makan banyak, masak banyak. kalo rasa macam nak makan sikit, masak sikit. kalo rasa macam nak makan kuih muih, buat la, kalo x, xyah wat..kan senang.huhuhu...tapi xdinafikan qhenyah tuh qhenyah jugak la..huhuhu.

haa, semalam Zul ngan Ma kuar g bazar kat Alor Star ni. sebab Zul memang dah lama nak makan kuih muih tradisional yang betul2. yang betul2 tu maksudnye yang sedap and dibuat oleh mereka yang arif lagi bijaksana la...so, kitorang g Bazar Ramadhan di Stadium Darulaman, Alor Star.

Bazar die besaq and opkos banyak stalls. and crowd pon xdelah terlalu sesak. maybe sebab jalan die yang agak luas. die pakai kanopi besar ala2 kenduri tuh, so peniaga and pembeli xdela kene hujan kalo hujan, and xperlu nak pakai payung.selain dari itu, kat bazar ni jugak ade jual keperluan untuk menyambut lebaran macam baju melayu, tudung, baju kurung, songkok, and lelain..so kirenye dalam satu tempat la cuma dipisahkan ngn khemah yang berbeza..so, memang besar la bazar kat perkarangan stadium ni...


haa, mai cek nak tanya hangpa sat..hangpa rasa kat bazar len ada gak ka..ni baghu la cek rasa macam dok kat loqstaq, bila ulam-ulaman kelihatan dimana-mana..

hangpa nak buah apa, hangpa habaq ja, cek tolong blender kan..sekali tanya jus mangga ada x..?nan ado...

macam nilah crowd dalam bazar tuh..boleh tahan lagi la...
kuih muih ini dikatakan berharga sekupang or seposen...

ni tempat yang Ma beli pulut udang tuh.....abis Ma borong..


ni namanya laksa buyong, haa, yang dalam bekas macam tempayan tuh la dipanggil buyong...tempat depa masak kuah dia..

ok, menu berbuka Zul semalam adalah nasi putih yang dimasak sendiri dirumah je. cuma lauk yang dibeli di bazar. antaranya seperti Ikan Tilapia bakar, ayam panggang, ayam sambal merah. selain dari nasi putih, Ma beli mee kari untuk Pa and pulut kuning untuk Ma sendiri yang akhirnya dikongsi ngan Zul. pastu Ma beli pulut panggang or pulut udang untuk kenduri kat surau, bengkang atau bingka yang Zul beli (sebab memang dah lama teringin nak makan bengkang) serta kuih akok. minuman pulak, Zul bancuh sendiri sajork, iaitu hazelnut coffee.

Ma n Pa buka kat surau so lepas maghrib bawu diorang balik makan. and selalunye diorang makan sikit je, lepas tarawikh nanti bawu diorang makan banyak. Zul ni memang jenis tanpa segan dan silu..huhuhu

ayam sambal merah cek..huhuhu

ni la tempat cek beli ikan bakaq tuh..hehehe

haa, tapi apa-apa pown Bazar Ramadhan kat Alor Star memang best. insyallah petang ni macam nak g lagi. sebab tadi pown Ma ada tanya, "sat gi beli Nasi Beriyani kat Bazar ka..?"..cek maintain xjawab sebab xtau lagi.tengok perut cek la mak noh..kalo rasa tergerak nak berbuka ngan Nasi Beriyani, adalah nanti..huhuhu. haa, readers sumer, dah ade menu idaman untuk berbuka nanti ka..?kompom dah ade kan, terliur masing2 baca entry Zul ni kan..haha. xpe2, yang penting berbelanja la dengan berhemat, insyallah arini Zul akan cuba, hikz..selamat berbuka ya kawan-kawan..(^_^)

2 comments:

NARDtheNERD at: September 5, 2010 at 2:50 PM said...

tak suka pergi bazar.
crowded.
hehe~

Hizami Rahim at: September 6, 2010 at 1:54 AM said...

sakan dia.
haish~