Content

Kaedah Menyuci Dosa...

Thursday, November 25, 2010

salam readers sumer...apa khabar???? sehat..??? sehat jgn xsehat yer....wat pe je kat umah y terchenta thooo???apa..?tolong mak..?hish, korang, jgn dok wat dosa kering leh x...xbaek menipu tau, dosa...apa..?study?lagi la munafik....keje?haa, y ni leh percaya sikit...huhuhu..ok2, apa je keje y uolz wat, Zul xkisah, asalkan korang baca entry Zul ni ngn selesa yer...

ok...tajuk entry kali ini, Kaedah Menyuci Dosa...haaa, kiter semua sedia maklum yang kita nie penoh ngn dosa, y kering ke, y basah ke. segala jenis ada...kadang y memang kiter sengaja wat, y kadang kita xsengaja wat..pendek kata, diri kita ni mmg sentiasa ada dosa. pernah x kiter terpikir cara2 untuk kita nk cucikn diri kita?cuci dr dosa2 ni la...haaa, Zul nk ksi satu solution y Zul sendrik dah prektik..


ari isnin lepas, Zul n sekumpulan 50 org pelajar pegi ke Alor Setar. kami bukan pegi jalan2 yew...kami pegi untuk mencurah jasa dan bakti. haa, kami ni peserta Bakti Siswa Kolej Kedua 2010. pegi dgn niat nak berbakti disana, kpada mangsa2 banjir...kami bertolak dari perkarangan Kolej Kedua pada pkul 230 pm dengan 1 bas dan 1 mini bus. kami tiba di Alor Setar pada pukul 1030 pm dan disana kami menginap di Hotel Lavender, Jalan Gangsa.

sempat lagi pose di dalam bas

mereka yang memeriahkan bas...huhu

bekalan yang dibeli untuk dimakan didalam bas...

tempat menginap di Alor Setar...

malam pertama kami disana, tiada aktiviti y kami lakukan. just rehat2 gitewh je...tu pown Zul n de geng g lahap kat Restoran Yasmeen lite2, pastu Zul n de geng g jejalan sekitar Alor Setar. mesti sumer tertanya2, cmne Zul leh kuar jejalan bagai...sebab Zul pinjam keta adik Zul, hua hua hua.....die dtg kasi kat Zul masa Zul sampai kat hotel...huhuhu...adik Zul mmg dah balik Alor Setar, U die dah start cuti...

ok2, pagi Selasa nye, Zul lahap nasi lemak kat gerai depan hotel tuh. pastu kami semua g ke Taman Tunku Tabor, which is not far from our hotel. kat situ kami disambut baik oleh AJK UMNO kawasan tuh. kami dijamu oleh breakfast lg kat situ sebelum dibawak ke tempat untuk kami berbakti. kami dipecahkan kepada 3 group. 1 group g cuci surau/tadika, 1 group g cuci masjid, 1 group tolong masak lunch. Zul join group yang cuci masjid nie...asalnye Zul xtau pown kene cuci masjid, sampai je depan masjid tuh, diorg ckp ni la tempat utk dicuci. Zul ngn T n Do, just menadah tangan, bersyukur kerana diberi kesempatan untuk berbakti dirumah Allah nie.

masing2 eager untuk mengambil makanan...


berjalan ke tempat berbakti..menyelusuri kampung..


peserta dan rumah di kampong..

bila dah start keja, Zul n T amik tugas memvakum masjid, Do pulak cuci lantai..nampak seperti mudah vakum nie ye, tp sebenarnye susah. mungkin sebab jarang vakum2 neyh, n sbb kami buat dengan begitu teliti. bukan nak kata la, tapi saf y kami vakum tuh mmg bersih...huhu..selain vakum, kami cuci lantai bilik air n tempat ambik wuduk.masjid tuh dah mmg sedia cantik, just cuci2 here n there je...masjid nie betul2 belakang sungai. lepas je cuci masjid, kami wat lawatan ringkas ke umah2 kat sekitar kampung nie. bagi Zul y memang anak jati Aloq Setaq, speaking mmg mudah la...sbb bahagian nie mmg pekat sikit ckp dia. ada gak peserta len struggle ngan bahasa yang digunakan disini. huhuhu...sabaq je la..

inilah tempat Zul berbakti..

sungai belakang masjid......

gegeyh nye mereka menabur bakti, mengerah keringat..huhu

Do n T menyuci lantai masjid

lps melawat2, kami g lunch y disediakan oleh org2 kampong n group memasak tuh..mkn kampong style la...huhu...mmg sedap... lpas kenyang, kami bertolak balik ke hotel, rehat n solat. pastu kami kene ke dewan serbaguna Taman Utama untuk xtvt motivasi bersama anak2 taman ni lak..range umur diorg, dr sekecik2 alam, sampai la ke sebesar2 alam...huhu.. xtvt nie berlangsung dlm 2 jam lebih, tp sgt best n cute...korang kena tengok sendiri..Zul rase cam nak cubit2 je diorg nie sbb comel sgt..huhu...

gelagat abang2, kakak, and adik2..cute kan????

abis je xtvt nie, kami ke Pekan Rabu, tempat paling famous bg pelancong y dtg ke Alor Setar. peserta ramai y datang n makan kat sini, ada gak y shopping bagai2. Zul y org sini pown maintain gak shopping. huhu..tapi Zul xmkn kat sini, disebabkan Zul ada keta, jd Zul mkn kat restoran luar kat Alor Mengkudu, nama tempat tuh Sala Klasik. masakan die mmg fully Thai. Zul g makan ngn Abg Ijat, makanan y ami pesan adalah, Sup Sayur, Ayam Masak Merah, Tomyam Kelapa, Somptam and lelaen. makan sampai sangat la kenyang. and makanan die mmg sedap.....siyes!

Pekan Rabu

yang akak ni dok masak ni adalah Kuih Karas

kat Pekan Rabu mmg banyak kuih-muih dijual

rupa Restoran Sala Klasik

menu lahapan..

makan dek non, jangan xmakan...

malamnya kami xde xtvt sbb hujan, so, lepak kat bilik je la...peserta2 laen, ada yang ke Stadium Darulaman. kat stadium ade gerai makan nd uptown lite2... Zul n de geng maintain xke mana2, just kuar kejap, lepak kat Yasmeen, pastu balik tgok tv. masing2 kepenatan kowt....huhuhu

gerai kat Stadium Darulaman

pagi Rabu, kami ada acara bertukar2 cenderahati kat perkarangan hotel. lepas tu kami bertolak ke Penang. jalan2 kat sana lak. sampai kat sana, Zul bersiar2 kat jalan Chowrasta sebelum g lunch kat Restoran Nasi Kandar Line Clear. kat sini mmg ramai org, tp kami sempat juga beratur n beli serta makan kat sini. rasa die mmg betul2 nasi kandaq yang sebenar la. kenyang je, kami berjalan2, beli barang cenderahati. lepas tuh kami singgah la kedai jeruk. Chowrasta ni mmg terkenal dengan jeruk.so, kami pown xmelepaskan peluang membeli skit jeruk kat sana.huhuu....dah penat jalan, kami berkumpul balik kat bas, dan dalam pukul 330, bas pown bertolak la pulang ke UPM. kami sampai di UPM pukul 10 pm.

para tetamu memberi sedikit amanat


para peserta tekun mendengar amanat..

sekitar Jalan Chowrasta..

nasi Zul...

pilihan lauk di Restoran Nasi Kandar Line Clear...

dalam dok beratur, posing tetap posing..

haaa, tu la salah satu kaedah nya. apa y Zul cuba cakap adalah, salah satu kaedah bagi kita mendapat pahala adalah dengan membuat amal jariah y ikhlas. y tu je. yang laen 2 hanya lah cerita je..huhuhu, jgn salah paham lak....ok2, sampai sini saja entry Zul kali nie....kite jumpa lagi nanti yer...till' then, buhbye sumer..(^_^)

4 comments:

akubersamaCahya at: November 25, 2010 at 8:01 PM said...

sala klassik tu kat blah mane eh?
dulu penah pegi pastu dh taktau jalan. hehehehe

Zoulhusni:My Emancipation at: November 25, 2010 at 11:48 PM said...

kat belah Alor Mengkudu...Jalan Tanjung Bendahara tau x?

Anonymous at: November 27, 2010 at 7:04 PM said...

sedapnye nasi kandar. bape sepinggan?

Zoulhusni:My Emancipation at: November 27, 2010 at 7:17 PM said...

siyes sedap, RM 9..nasi beriyani, ayam n daging kambing..