Content

Blaja Bahasa Jom: Spanish

Tuesday, December 14, 2010
Hola amigos. ¿Qué tal? ¿Bien?


haa......mesti korang dah leh bajet apa yang Zul dok meraban tuh kan...bukan ape, Zul teringat balik subjek yang Zul pernah amik masa degree dulu, Spanish. sampai level 2 pulak tuh. kire ok arr, for a biologist like me, menambah jam kredit just utk blaja bahasa nie. masa Zul amik Spanish 1, sem 4, just utk menambah elektif, konon2 nak cantik kan transkrip la bila grad nnt. bila dah amik rasa sonok lak, so ambik Spanish 2 masa final sem yang pack dengan final year project tuh, tp maintain gegeyh.

yang jadik best nye Zul amik dengan beberapa kawan Zul yang len, so that kitorang leh mengutuk and mengata in Spanish tanpa difahami oleh orang sekeliling..yerp we did, but much of the mengutuk mengata were done in Malay..hahaha, lagi feel katanya... but arini, Zul nak share sket some of the words that we can use among others, simple one like greetings. lets start..!


Hola...hola means hello. u don pronounce the H, so it gonna sound like Ola...

¿Qué tal? or ¿Cómo estás?.. maksudnye how are you?

and you can answer with..

Fenomenal, Regular, Bien, Terrible (sebut macam bahasa melayu) ....Phenomenal, biasa2 je, bagus, and terrible

Buenos días maksudnye selamat pagi....


Buenas tardes...lak maksudnye selamat petang


Buenas noches,,,selamat malam..


kalo korang perasan, nape días digunakan buenos, not buenas? sebab dalam Spanish, nouns die ade gender...días iaitu pagi adalah masculine nouns, so die pakai buenos utk masculine. while buenas is for feminine nouns which are tardes (evening) and noches (night).

Adiós
... tuh buhbye la...

¡hasta luego! meaning, until then, hasta maksudnya until, and luego maksudnya then.

and one more thing, kalo korang pasan gak, punctuation die ade pada awal dan akhir ayat, yang awal tuh terbalik...


ok? ok tak? haa, untuk kali nie, Zul ajar stkat nie dlu la..bila korang rasa dah ok tuh, kite ubah le..huhu...pektis ngn kawan2 dulu, ngn bos korang ke, makcik cleaner ke, yang penting pektis...sikit2 lama2 jadi bukit ye dik...hahaha...

p.s: kalo ade salah, cakap yer, dah berkarat dah..

7 comments:

alia azmi at: December 14, 2010 at 12:42 PM said...

wah belajar bahasa dgn zoul ! ^^

DanieL AdiE at: December 14, 2010 at 3:15 PM said...

wah..cikgu Bahasa...
bagus2.

whitecappuccino at: December 15, 2010 at 12:49 AM said...

muy bien..hasta luego..!

Zoulhusni:My Emancipation at: December 15, 2010 at 12:56 AM said...

excelente...

sweet pink gurl @ Suhaili at: December 15, 2010 at 9:09 PM said...

Holla amigos..Eh.. sama la kite.. tapi sy baru ambik bahasa spanish level 1.. sem dpn ambik level 2...

Zoulhusni:My Emancipation at: December 15, 2010 at 9:20 PM said...

hola amiga....!

falia shazana at: January 21, 2011 at 12:28 PM said...

Hola senor Zoul! te quero mucho! heheheheh... ;p