Content

Aku Memang Bodoh

Wednesday, December 8, 2010
salam, hiye readers sekalian..macam mana holiday semalam?bagi yang bercuti panjang dari ari sabtu terus ke semalam, mesti korang g melancong bagaikan...macam Zul, melepek kat umah je. being unproductive...hahaha, xdela unproductive sgt, at least Zul blogwalking melawat rakan readers sekalian kan...

okie dokie, this entry Zul nak citer pasal muvie...yaaa, another review from me.. nak dijadikan cerita, petang semalam Zul mengajak saudara Pecal aka noname (blog die) dinner, tapi die pulak dah booked tiket wayang kat Alamanda. pastu die dgn xsemena2 mengajak Zul menonton wayang jugak. memandangkan Zul pown memang xde wat ape2, jadi, on je la...

Nasi Dagang yang menjadi hidangan dinner Zul

Teppanyaki si Pecal

aksi Pecal sebelum makan..huhuhu

muvie yang kami pilih adalah cerita Aku Tak Bodoh, sebuah muvie adaptasi filem asal dari Singapore yang berjudul I Not Stupid Too arahan Jack Neo. filem yang diarahkan oleh Boris Boo meletakkan pelakon muda and fresh sebagai tunjang utama iaitu Aeril Zafrel and Aizat Hassan serta adik Wan Nor Aizat. selain itu pelakon lain yang turut terlibat adalah Amy Mastura, Riezman, Namron and Adibah Noor.




nak dengar review dari Zul??? again, review nie adalah pandangan peribadi, kalo korang nak terima, terima. kalo xleh terima, senyap sajorkk....ok review Zul untuk filem nie adalah sangat TAK BEST! tak sangka ia dijadikan sebagai sebuah filem untuk ditayangkan di wayang.


before Zul citer apa yang xbest, Zul start ngn ape yang best dlu ye. Mesej dalam muvie ini memang bagus dan berkesan, mesej typical drama cerekarama, Mak Bapak xdengar rungutan anak2. anak2 mula buat perangai and so on..typical, tapi clear. maksudnya, mak bapak yang dtg tgok muvie nie akan terkenang kembali tanggungjawab mereka sebagai mak bapak, kudos...

and satu lagi, 2 pelakon muda yang dipilih pasti akan membuat kaum Hawa, or even segelintir kaum Adam (kah kah kah) menelan air liur. the reason why nape Zul ckp mcm nie sbb waktu Zul tengok muvie nie, bila ada scene 2 budak nie, ramai yang gasped...huhu, nampak sangat cair...



done with the Angel me, now come the Devil me...konsep penceritaan yang lemah membuatkan filem ni menjadi sangat tipikal, malah Zul rasa macam xlayak ditayangkan di wayang. aritu Zul tengok drama Air Mata Nur Salina, pergh, citer macam tuh yang patut ada kat wayang... plot muvie ni predictable and carrying msg yang ringan, dah banyak drama yang bawak msg camnie..


dari segi teknik lakonan, 2 org tunjang tuh belum cukup kuat utk mendirikan drama nie. sorry, zul xdapat trima excuse klo mengatakan diorang nie muda, ever watch the film Mukhsin?? baper umur pelakon tunjang die?? lakonan Amy Mastura and Riezman sangatlah, blaaahhh..Zul mcm nak nyanyi lagu Keysha je (Blah Blah Blah) tatkala scene diorg. ayat script yang nyata, pergerakan yang sangat diarahkan..huhh, pening. Namron ok la, bagi penggiat teater mcm die, lakonan bersahaja dengan bahasa badan yang mudah membuatkan lakonan die believable..and Kak Dibah never disappoint me, lakonan mudah, bahasa badan yang mudah, sangat relatable. tapi scene die adela 2-3 jew...


teknik penggambaran pulak, angle camera mmg spoil, unflattering part yang dihighlight kan..Zul ingat lagik waktu Amy Mastura bergaduh dengan Riezman, scene tuh ade la dalam 10 minit, tau x kat mana camera tuh shoot? betul2 belakang kepala Amy Mastura. minah tuh dok bercakap,camera maintain xberubah posisi, si Riezman yang dok mendengar lak muka dari awal scene sampai abis xberubah, abis tuh, kami nak pandang mimik muka saper sebenarnye. patutnya scene tuh di retake skli lagi, and Amy should now la y die membelakangi camera.


ada lagi satu part, tym Namron kat hospital, camera dok fokus elok kat muka si Aeril yang berjerawat tuh sampai nampak baper ketul jerawat yang ade kat muka die. masa Namron dok terlentang atas katil pown, disulohnya camera ke lobang hidung kawan tuh..!adoi, penat betul tengok citer tuh...

boleh dikatakan 70% of the muvie is comical, or comedy..mungkin pengarah nak ringankan muvie neyh. tapi lawak die sangatlah ntah haper2...lawak Adnan Sempit Zul leh terima sebab Zul tak rasa diperbodohkan. tapi lawak nie, rasa macam IQ Zul yang xseberapa neyh jatuh 50 point...

antara babak yang ntah haper2...

haa, amacam??itulah review dari Zul. I'm just being honest to u guys and to myself. bukan nak cakap Zul ni bagus ke haper, macam bagus adela.. tapi that muvie really let me down. kalo korang nak tengok jugak, tengok la. Zul xhalang, sebab Zul tengok, ramai je yang gelak terbahak2 kecuali kami berdua. hahaha, kami dah meremang bulu roma tengok citer ntah haper2..tapi standard la, org kite kalo tengok citer, mana nak tengok citer yang berpikir2. nak g gelak bahak2, pastu kuar ape pown x igt dah, msg kekeluargaan ke mana, ape ke mana...anyway thanx soooo much to my dearie Pecal sbb sudi ajak Zul kuar..heheh..(^_^)

8 comments:

charp_ieqa at: December 8, 2010 at 10:38 AM said...

air mata nur salina mmg best!

Zoulhusni:My Emancipation at: December 8, 2010 at 12:39 PM said...

setuju....!

apik pehe at: December 8, 2010 at 1:56 PM said...

huhu..baru tgk ulangan air mata salina..fuhhh..macam real..hehe..

noname at: December 8, 2010 at 2:07 PM said...

Actually, still ramai yang suka tengok citer nie. encek dah melawat post rohaizam kat fb? huhuhuhu

IRAH HAJERAH AZMAN at: December 8, 2010 at 6:07 PM said...

erk. aku download je la nanti :P

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) at: December 9, 2010 at 3:04 PM said...

cite ni best la zoul...hehehe *jz pendapt sndiri...klalalaa

MiSs TOrA at: December 14, 2010 at 2:00 PM said...

hehe..tora pn blom tgk lg cite ni..tq sharing..da masa nk pegi tgk lak =) tu pn klo sempat la =)

Anonymous at: December 16, 2010 at 3:32 PM said...

really an eye opener for me.

- Robson