Content

MONDAY BLUES: ARE YOU READY FOR IT?

Sunday, December 19, 2010
ok, that's it. let just be honest ok.. whose here hate Monday so much?? angkat kening cepat...! rasenye most of us here, not hate, but don't prefer Monday compare to other working days aite? hahaha...most of people call it as Monday Blues.. no, no, it's not a some kind of a disease, or an epidemic..it just, a blues...a state of depression or melancholy. perasaan yer tuan2 dan puan2, perasaan.

bila kita bangun tido pagi Isnin, pernah tak kita merungut, or kita sambung tido balik dengan harapan kita akan bangun lagi 5 minit but usually went down t0 50 mins. haha, or kita snooze kan alarm tuh tp with out intention tertekan butang stop, and woke up an hour later. and then kite bergegas2 ke office, school, lecture class or wuteva. dengan adrenaline rush supaya boss, cikgu or lecturer xpasan kita lewat, but they always did, we we're given warnings, like always..hahaha..


and then kat opis, kite rasa macam kat penjara or rumah orang sakit jiwa. and bila kita tengok kerja yang berlambak depan mata, kita rasa kita layak berada dalam rumah sakit jiwa tuh..and then kita g bancuh kopi, wat kali yang 8, and disebabkan kite terlalu memikirkan betapa seksanya berada di opis, kite xperasaan officemate kite yang cun melecun or hensem bak Jude Law melintas, lalu berlaku sedikit pelanggaran yang membuatkan air kopi itu tertumpah kena baju kita, and worst tercurah kat muka officemate kite tuh, and die mula meraung macam kena curah asid.


haha, cerita tadi adalah rekaan semata2 yer..tapi kalau pernah terjadi kat anda, Zul rasa anda patut berjumpa dengan David Teo, maybe die leh wat filem kisah anda, and last2 anda jadi kaya macam dia, hahaha..ok2. pernah x korang rasa dull, rasa macam zombie or Mak Limah pulang ke rumah pada ari isnin? pernah tertanya x, kenapa yer? kenapa Isnin? kalo korang rasa tiap2 ari, korang patut isi borang persaraan sekarang.


the so-called Monday Blues selalunya terjadi jika terdapat banyak kerja di pejabat yang ditangguh2 dari ari jumaat 2 bulan lepas, hahaha, and the dateline dah dekat, or kita terlalu riang ria di kala weekend, sampai abis tenaga untuk ari esoknya. problems like this arise when the rhythm of our lifestyles, is out of sync with the rhythm of our work life. but dun worry ye rakan2, Zul dah check kat net tadi, there are some tips that could probably help us to beat Monday Blues with elan.

1) mulakan hari Isnin anda dengan menjadi baik kepada diri anda.

haha, cemane tuh.... maksudnya, cuba korang pakai outfit korang yang tercantik pada ari Isnin, or pakai perfume yang korang pakai tym nak dating je tuh. or mandi lama skit, feeling2, shampoo skit, facial, shave mana y patut, sikat rambut kasi ensem, pakai make-up (sikit saja ye, anda bukan nak berlakon opera cina, melainkan anda memang pelakon opera cina). pastu, tgok kat cermin and cakap dengan lantang "owh sekali pandang aku macam Lisa Surihani la pulak (ayat ini bagi perempuan sahaja)". kalo laki korang berangan la sape2 je. but the point is, feeling hensem or cantik.


pastu masa jalan ke opis tu, catwalk skit macam dalam Victoria's Secret Fashion Show, kalo boyz, semacho mungkin ar, dengan muka penuh dengan keyakinan.. dengan cara camni, insyaAllah kita akan rasa lebih bersemangat di ari Isnin.

2) breakfast

breakfast is very important, frankly speaking. korang breakfast dengan memilih makanan yang berkhasiat seket. jangan banyak sangat, sandwich ngan sekeping 2 ham,with some vegies wud be great. and please, no coffee. chamomile or jasmine tea wud be a great choice. and take ur time eating..tp jangan lama2, anda dibayar gaji untuk bekerja ya...


3) catat-catat siket...

haa, life is always unpredictable and uncertain kan? but if we cud plan it, just for a day, wut harm cud it brings anyway rite? cuba kita plan ari Isnin kite skit, amik masa weekend korang, setengah jam or even less utk plan, apa korang kena wat ari Isnin tuh, and pagi Isnin nye tuh, check balik..macam korang nye to-do list laa. so bila apa y kite plan 2 berlaku and dilaksanakan, kite akan rasa satisfied and fulfilling kan? dengan cara neyh, korang xdela rasa cam LOOSER sangat. kalo x, refer to the first sentence td, life is always unpredictable and uncertain.


4) melahap dan menjelafang

bila masuk lunch hour, pegi makan, xyah la nak feeling2 diet sangat. go lunch with ur friends. and remember, eat healthy. pilih makanan yang korang nampak sedap tapi xterlalu berat and susah nak lalu kat usus tuh.. and as a dessert buy some ice cream (when i say some i really mean some) or a piece of cake, pastu korang share la ngan kawan, jgn ramai sangat, kang xmerasa langsung, sentap pulak..sampai hujung bulan bluesnya.


5) sunshine, sunshine

matahari orang cakap The Life of The Livings..haa,jadi bg korang yang putra putri lilin tuh, skli skla kasi itu lilin cair apa salahnya. korang xperlu berjemur cam ikan kering tuh, just jalan2 dibawah sinaran matahari di lewat pagi, from 8 to 10 is good. klo xdpt jalan, selak sikit curtain tuh. kalo xdapat jugak, korang bawak je meja korang, letak kat luar dalam setengah jam, pastu masuk balik..huhuhu...neway, it's good 4 ur skin u noe..huhu


6) senyumlah, senyumlah ahai cek mek molek..

senyumlah rakan2 ku. senyum kepada mereka disekeliling anda. kerana dengan pancaran sedekah anda itu akan meng'lite-up' mereka disekeliling, dan secara xlangsung keadaan disekeliling akan jadi ceria and inspiring. smile to strangers, say hello to them, or better if we cud give some compliments, pujian2 ikhlas la. macam korang, kalo tiba2 a stranger yang lalu sebelah korang senyum or memberi salam, and puji baju korang ke, rambut korang ke, ape ke, mesti korang rasa cam terceria sedikit kan..lebih kurang r..lagipon memberi salam kan satu mende yang baik, y penting ikhlas...jangan lepas korang cakap dengan baik, pastu mata korang memandang ke atas dan tangan korang ke dada lak tym tuh...


7) asah tekak anda yang sedia terasah tuh

korang leh pasang lagu2 fave korang, lagi baek lagu2 yang menaikkan semangat r..cam lagu Gemilang tuh ke, Gemuruh ke, I Believe I Can Fly ke..ikut korang la, tp jangan dengar dgn melampau atau anda berdepan dengan kemungkinan dipecat pulak..or dipukul oleh rakan sekerja anda..which one is the worst lah..huhu..


8) play with your inner child

i noe u gonna love this. set kan sikit masa untuk korang berpoya2 kejap...poya2 in here mean g la main ape y korang suka, men PES ke, men masak2 ke (ajak officemate ngn boss korang skli, mesti meriah), men je la ape2, just 4 awhile, dlm 15 mins, it would eliminate stress and boost up ur energy.


9) manjakan diri anda

cuba wat sesuatu yang menarik tiap kali lepas kerja or malam Isninnye. supaya masa tym kat opis korang akan rasa berkobar2 untuk abiskan working hour korang and wat mende yang korang suka tuh. xkisah la apa mende, g Pasar Malam ke, tgok muvie ngn awek ke, dating ngan abg posmen ke, ape je yang leh wat korang ceria memikirkannya sepanjang ari.


10) muhasabah diri

lastly, dan yang paling penting, kite kena ingat, kita kerja ni, patutnya niat kerana Allah s.w.t.. jadi lakukanlah dengan sejujur dan seikhlas mungkin. kita dibayar untuk bekerja, jangan jadikan gaji kita tuh gaji buta, haram namanya memakan duit yang patutnya bukan hak kita. jadi, renung2kan dan..selamat beramal!


16 comments:

Dark Chocolate at: December 19, 2010 at 8:42 PM said...

haaaa..berguna betul tips u. i guna gak ar sket2 as a student..tp, tiap2 hari memg i tk suke, except weekend. hahahaa

FaLiSha at: December 19, 2010 at 9:11 PM said...

mmg...klu ari isnin je mle la penyakit M berkuat kose...haha

ahmad jo at: December 19, 2010 at 9:13 PM said...

bagus ni! tips utk menghdapi monday blues. hehe

Firdani at: December 19, 2010 at 9:20 PM said...

monday je blues?klu boley taknak ade hai isnin smpi jumaat..hehehe

thanks ek tips 2..boley la try amalkan..:)

DanieL AdiE at: December 19, 2010 at 10:40 PM said...

I DO!!!


Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/serasi-bersama.html

Zoulhusni:My Emancipation at: December 19, 2010 at 10:47 PM said...

dc>hek hek hek....same la kite..huhu

Zoulhusni:My Emancipation at: December 19, 2010 at 10:48 PM said...

falisha>kan...penyakit y sama..

Zoulhusni:My Emancipation at: December 19, 2010 at 10:49 PM said...

ahmad jo> huhu...sok pakai la tips ni ek..

Zoulhusni:My Emancipation at: December 19, 2010 at 10:51 PM said...

firdani>sure, no worries..

Anis izyan Abd Rahman at: December 20, 2010 at 5:33 AM said...

haaa
nie pagi isnin aa nie
anis dah tak leyh tido
malas jugak esok nak kene bgun awal pg practical
kalo practical start petang kan best kan~

Zoulhusni:My Emancipation at: December 20, 2010 at 8:01 AM said...

anis>wah, tahan ke mata tue...huhuhu..g jogging sikit..huhu

nora at: December 20, 2010 at 10:19 AM said...

ngantukkkk nak tidoooooooo

papabear at: December 20, 2010 at 12:13 PM said...

mine started with a total of more than 2 hours of "snooze" time...hehe... bunyi jer teakn snooze button... repeat that berapa kali ntah, tau tau 2 jam dah gone...

Zoulhusni:My Emancipation at: December 20, 2010 at 11:39 PM said...

nora>jgn ngantuk2...huhu

Zoulhusni:My Emancipation at: December 20, 2010 at 11:39 PM said...

papabear>mine was like hell,but alhamdulillah at least i'm still breathing...

whitecappuccino at: December 29, 2010 at 1:05 AM said...

kat tmpat kita sunday blues la, sbb start keje/sekolah on sunday..:)